Enkel Pastagratäng
En enkel och smakrik pastagratäng med köttfärs. Passar perfekt som vardagsmat och bra i matlåda till jobbet dagarna efter.



Enkel Pastagratäng
Enkel pastagratäng med köttfärs som passar perfekt till vardags och som matlådemat.
Servings 5 portioner
Ingredienser
- 250 g pasta gärna penne
- 500 g valfri färs
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- olja till stekning
- torkad timjan efter smak
- torkad oregano efter smak
- 1 msk tomatpuré
- 400 g krossade tomater
- 2-3 dl vatten
- salt
- svartpeppar
- chilipulver efter smak
- 1 ½ dl grädde
- valfri mängd fryst/torkad/färsk basilika
- 2 dl riven parmesan
- 3 dl riven valfri lagrad ost
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Koka pastan ca 1-2 minuter kortare än det som anges på förpackningen.
- Skala lök och vitlök. Hacka lök och vitlök.
- Hetta upp en panna och stek löken tills den mjuknat. Lägg i färsen och bryn färsen till all vätska försvunnit. Lägg i vitöken, tillätt timjan och oregano och stek någon minut.
- Tillsätt tomatpuré och stek i någon minut.
- Blanda ner krossade tomater, vatten och smaka av med salt, peppar och chilipulver.
- Tillsätt grädde och basilika. Låt såsen puttra i några minuter.
- Blanda köttfärssåsen tillsammans med den kokta pastan.
- Ta fram en ugnsform. Lägg hälften av pastablandningen i ugnsformen. Strö över hälften av parmesanen och den lagrade osten. Tillsätt resterande pastablandning i ugnsformen och avsluta med att toppa med parmesan och ost.
- Ställ i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått fin gratinerad yta.
God gratäng. Jag hade inget chilipulver men tog cayenne och chiliflakes istället. Använde vegetarisk färs. Nästa gång kommer jag att ha i lite fond eller buljongtärning för mustigare smak.