Fajitapaj
En riktigt god kycklingpaj med smak av fajita. Fajita i pajform med andra ord. Den här pajen blev vi riktigt nöjda med och den passar perfekt både till vardag eller när man ska bjuda någon på middag.

Skriv ut

Fajitapaj

En riktigt god kycklingpaj kryddad med fajitakrydda. Helt enkelt fajitas i pajform. Den här pajen fungerar både till vardag och till middagsbjudningen.
Måltid matpaj
Kök kyckling, matpaj, paj
Keyword enkel kycklingpaj, fajitapaj, god kycklingpaj, godaste kycklingpajen, krämig kycklingpaj, kycklingpaj, kycklingpaj med fajita, kycklingpaj med fajitakrydda, kycklingpaj medd äggstanning
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme 40 minuter
Portioner 6 bitar
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 3 st kycklingbrösfilé eller motsvarande mängd kycklinglårfilé (ca 6 st)
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul paprika
  • 1 st gul lök
  • 1 msk olja till stekning
  • 1 påse (28 g) fajitakryddmix

Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk cayennepeppar
  • ½ tsk chilipulver

Topping

  • 2-3 dl riven ost

Instruktioner

  • Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet
  • Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. Nagga pajskalet med en gaffel. Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
  • Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.

Fyllning

  • Skär paprika i strimlor.
  • Skala och skiva löken.
  • Strimla kycklingen.
  • Hetta upp en panna med olja. Stek kycklingen i några minuter tills den fått lite färg.
  • Tillsätt all paprika och lök. Stek i någon minut.
  • Blanda ner fajitakryddan och ster yterliggare någon minut.

Äggstanning

  • Vispa upp äggen i en bunke.
  • Tillsätt creme fraiche, mjölk och kryddor. Vispa ihop till en jämn smet.

Montering

  • Fyll pajskalet med fajitabladningen. Häll över äggstanningen och avsluta med att toppa med riven ost.
  • Ställ pajformen i ugnen i ca 30 minuter.
  • Ta ut och låt pajen svalna en stund innan servering. Detta för att pajen ska hinna sätta sig, så när man skär i pajen så håller bitarna sin form utan att "flyta" ut.
css.php