Falafel
Falafel är riktigt gott och går att servera på olika sätt som rulle, med pommes, ris eller bulgur. Vår favorit är att servera falafel som en rulle och det viktiga är att falafeln är nyfriterad.
Att göra egen falafel är inte speciellt svårt men det tar lite tid. Det viktiga är att man använder sig av torkade kikärtor som blötlags. De ska inte kokas eller vara förkokta. Det misstaget har vi gjort, vi hade köpt färdigkokta kikärtor på tetrapack och när vi skulle fritera falafel föll de bara isär. Så använd torkade kikärtor och blötlägg dem i minst 12 timmar eller över natten.
Falafel
Det här receptet görs på torkade kikärtor som blötlags. De ska alltså inte kokas, utan bara blötläggas. Efter blötläggningen ska de mixas fint.
Portioner 30 st
Ingredienser
- 500 g torkade kikärtor
- 1 st gul lök
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 kruka persilja
- 1 msk spiskummin
- 1 tsk malen koriander
- salt
- svartpeppar
- 2 liter frityrvänlig olja att fritera i
Tillbehör, förslag
- libabröd, pommes, ris, bulgur
- vitlökssås
- tomat
- gurka
- rödlök
- saltgurka
- peperoni
Instruktioner
- Blötlägg kikärterna i minst 12 timmar. Skölj väl och låt rinna av i en sil.
- Skala lök och vitlök. Finhacka.
- Finhacka persilja.
- Mixa kikärterna fint i en matberedare i omgångar. Mixa så pass fint att kikärtsmassan håller ihop när du formar till bollar. Lägg över kikärtmixen i en bunke.
- Blanda kikärtsmassan med lök, vitlök och persilja.
- Tillsätt spiskummin, koriander, salt och svartpeppar. Smaka av och justera mängden kryddor efter smak.
- Forma kikärtsmassan till 30 st falafelbollar. Tryck ihop massan ordentligt när du formar. Viktigt att trycka ihop så falafeln håller ihop när den friteras.
- Hetta upp olja till 180 grader.
- Fritera falafeln i omgångar tills de är gyllenbruna.
- Lyft falafeln ur frityroljan och lägg över på hushållspapper.
- Servera falafeln med valfria tillbehör.
Senaste kommentarer