Finsk blåbärspaj
Det finns ett antal varianter på en finsk blåbärspaj (mustikkapiirakka). Blåbärspaj heter mustikkapiirakka på finska. Det finns många typer av mustikkapiirakka.
Den här varianten enligt receptet nedan gör vi med kvarg men den kan även göras på gräddfil, crème fraiche eller turkisk yoghurt. Jag Elina är uppväxt med att den här typen av paj bakas med kvarg och därav har jag just använt kvarg till detta recept. De pajibtar jag ätit på caféer i Finland har oftast också varit med kvarg eller gräddfil.
Ska pajbotten förgräddas?
En fråga som kan uppstå när man läser recept är ska inte pajbotten gräddas? Svaret är att pajbotten behöver inte förgräddas för gräddningstiden för pajen är ganska lång. Så pajbotten ska bli klar under den tiden. Pajskalet kommer att puffa till sig speciellt vid kanterna då pajskalet innehåller bakpulver. Eftersom kanterna puffar till sig ganska rejält kommer de få en fin gyllene färg. Skulle man märka att kanterna börjar bli för mörka kan man alltid täcka kanterna med ugnsfolié. Vill man ändå förgrädda pajskalet så kan man göra det i ca 5-10 minuter. Förgräddar man pajskalet kan man dra ner gräddnigstiden med ca 5-10 minuter för den fyllda pajen.
Ska fyllningen vara lös efter gräddnignstiden?
Svaret på den frågan är att fyllningen kommer vara dallrig när man tar ut ur ugnen. Den ska dallra lite fram och tillbaka i mitten medan längst ut mot kanterna ska smeten vara ”fastare”. Pajen ska svalna helt i rumstemperatur efter gräddningen. Under tiden som pajen svalnar kommer den bli mer fast. Det tar någon timme för pajen att svalna helt. När man sen skär ut en pajbit ska den hålla ihop.
Bra att tänka på vid val av produkter till fyllningen
Det som är bra att tänka på när man gör fyllningen till denna paj är att välja rätt produkter. När jag bakar denna paj använder jag alltid kvarg med 10% fett och som är anpassad för bakning. För det är fettet som binder och håller ihop fyllningen när pajen sen gräddas. Använder man kvarg med för lite fett alltså under 10% är risken stor att pajen kommer skära sig och fyllningen blir grynig eller för ridning. Samma gäller även om man vill baka pajen med turkisk yoghurt eller crème fraîche. Välj yoghurt med 10% fetthalt och crème fraîche med över 10% fetthalt för bästa resultat.
Övriga tips
Pajen går lika bra att göra med mindre fyllning att du endast använder 250-300 gram kvarg, gräddfil, creme frache eller turkisk yoghurt och endast 1 stycken ägg. Jag gillar extra mycket fyllning därav gör jag min fyllning på 500 gram mejeriprodukt och 2 stycken ägg.
Anpassa ugnstemperaturen efter din ugn. Jag brukar grädda med 190-200 grader på över och undervärme.
Men man kan ända ner till 175 grader. Lär känna din ugn och vad som passar utifrån just din ugn.
För 500 gram fyllning gräddar jag pajen i nedre delen av ugnen va 45-50 minuter
För 250-300 gram fyllning grädda pajen i nedre delen av ugnen i va 30-35 minuter.
Finsk blåbärspaj (Mustikkapiirakka)
Ingredienser
Botten
- 100 g smör + lite extra smör till pajformen
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 st ägg
Fyllning
- 500 g kvarg som är anpassat för bakning som t.ex. kesella med 10 % fett, eller gräddfil, eller turkisk yoghurt eller creme fraîche med minst 10% fett eller mer
- 2 st ägg
- ½ dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 400 g frysta eller färska blåbär
- 1-2 msk potatismjöl
Till servering
- vaniljsås, vispad grädde eller glass
Instruktioner
- Sätt ugnen på 190-200 grader över och under värme.
- Smörj in en pajformen på ca 26-27 cm i omkrets med smör.
- Skär smöret i kuber.
- Lägg alla ingredienser för pajbotten en köksassistent eller matberedare. Mixa ihop smeten. Men arbeta inte smeten för mycket. Har man ingen maskin kan man nypa ihop ingredienserna med händerna. Börja då med att nypa ihop smör, socker, mjöl och bakpulver till en smulig massa. Tillsätt sedan ägget och blanda snabbt ihop.
- Tryck ut smeten i pajformen ända upp till kanterna. Smeten är kladdig och ska vara det. För att underlätta arbetet fukta händerna lite med vatten så fastnar inte smeten lika enkelt på händerna. Eller använd slickepott. Pajdegen måste inte förgräddas, jag brukar inte göra det. Men vill man förgrädda kan man förgrädda pajdegen i ca 5-10 minuter. Om du förgräddar dra ner tiden sen för gräddningen av den fyllda pajen med ca 5-10 minuter.
- I en bunke blanda samman kvarg, ägg, socker och vaniljsocker.
- I en separat bunke blanda blåbären med potatismjöl .
- Lägg ¾ av blåbären i pajskalet. Bre över all kvargblandning över blåbären till ett jämt lager. Avsluta med att toppa pajen med resterande blåbär.
- Ställ pajen i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Börjar pajkanterna få för mörk färg kan de täckas med ugnsfolié. När man tar ut pajen ur ugnen kommer den vara dallrig i mitten men den ska vara fastare mot kanterna. Ta ut pajen och låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar någon timme för pajen att svalna helt. När pajen svalnat helt ska fyllningen vara så pass fast att när man skär ut en pajbit så ska den hålla ihop utan att rasa ihop.
- Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.
Senaste kommentarer