Finsk blåbärspaj
Det finns ett antal varianter på en finsk blåbärspaj. Blåbärspaj heter mustikkapiirakka på finska. Det finns många typer av mustikkapiirakka.

Den här varianten enligt receptet nedan gör vi med kvarg men den kan även göras på gräddfil eller crème fraiche. Jag Elina är uppväxt med att den här typen av paj bakas med kvarg och därav har jag just använt kvarg till detta recept. De pajibtar jag ätit på caféer i Finland har oftast också varit med kvarg eller gräddfil.

Ska pajbotten förgräddas?
En fråga som kan uppstå när man läser recept är ska inte pajbotten gräddas? Svaret är att pajbotten behöver inte förgräddas för gräddningstiden för pajen är ganska lång. Så pajbotten ska bli klar under den tiden. Pajskalet kommer att puffa till sig speciellt vid kanterna då pajskalet innehåller bakpulver. Eftersom kanterna puffar till sig ganska rejält kommer de få en fin gyllene färg. Skulle man märka att kanterna börjar bli för mörka kan man alltid täcka kanterna med ugnsfolié. Vill man ändå förgrädda pajskalet så kan man göra det i ca 5-10 minuter. Förgräddar man pajskalet kan man dra ner gräddnigstiden med ca 5-10 minuter för den fyllda pajen.

Ska fyllningen vara lös efter gräddnignstiden?
Svaret på den frågan är att fyllningen kommer vara dallrig när man tar ut ur ugnen. Den ska dallra lite fram och tillbaka i mitten medan längst ut mot kanterna ska smeten vara ”fastare”. Pajen ska svalna helt i rumstemperatur efter gräddningen. Under tiden som pajen svalnar kommer den bli mer fast. Det tar någon timme för pajen att svalna helt. När man sen skär ut en pajbit ska den hålla ihop.

Skriv ut

Finsk blåbärspaj

Min variant på en finsk blåbärspaj. Jag Elina är uppväxt med att man använder kvarg i fyllningen. Det finns olika varianter på denna typ av blåbärspaj med detta är min variant och tolkning.
Läs gärna inläggstexten som ligger ovan detta receptkort.
Måltid eferrätt, Fika
Kök efterrätt, efterrättspaj, fika, finskt
Keyword blåbärspaj, blåbärspaj med fyllning, blåbärspaj recept, finsk blåbärspaj, finsk blåbärspaj recept, mustikkapiirakka
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 50 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter
Portioner 8 bitar
Författare Elina och Micke

Ingredienser

Botten

  • 100 g kyslskåpskallt smör + lite extra smör till pajformen
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 st ägg

Fyllning

  • 500 g kvarg som är anpassat för bakning som t.ex. kesella
  • 2 st ägg
  • ½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 400 g frysta eller färska blåbär
  • 1 msk potatismjöl

Till servering

  • vaniljsås, vispad grädde eller glass

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader över och under värme.
  • Smörj in en pajformen på ca 26-27 cm i omkrets med smör.
  • Skär smöret i kuber.
  • Lägg alla ingredienser för pajbotten en köksassistent eller matberedare. Mixa ihop smeten. Men arbeta inte smeten för mycket.
    Har man ingen maskin kan man nypa ihop ingredienserna med händerna. Börja då med att nypa ihop smör, mjölk socker och bakpulver till en smulig massa. Tillsätt sedan ägget och blanda snabbt ihop.
  • Tryck ut smeten i pajformen ända upp till kanterna. Smeten är kladdig och ska vara det. För att underlätta arbetet fukta händerna lite med vatten så fastnar inte smeten lika enkelt på händerna.
    Pajdegen måste inte förgräddas, jag brukar inte göra det. Men vill man förgrädda kan man förgrädda pajdegen i ca 5-10 minuter. Om du förgräddar dra ner tiden sen för gräddningen av den fyllda pajen med ca 5-10 minuter.
  • I en bunke blanda samman kvarg, ägg, socker och vaniljsocker.
  • I en separat bunke blanda blåbären med potatismjöl .
  • Lägg ¾ av blåbären i pajskalet. Bre över all kvargblandning över blåbären till ett jämt lager. Avluta med att toppa pajen med resterande blåbär.
  • Ställ pajen i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Börjar pajkanterna få för mörk färg kan de täckas med ugnsfolié.
    När man tar ut pajen ur ugnen kommer den vara dallrig i mitten men den ska vara fastare mot kanterna. Ta ut pajen och låt svalna helt i rumstemperatur. Det tar någon timme för pajen att svalna helt. När pajen svalnat helt ska fyllningen vara så pass fast att när man skär ut en pajbit så ska den hålla ihop utan att rasa ihop.
  • Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.
css.php