Fiskgratäng med kraftstjärtar
Fiskgratäng är galet gott! Den här fiskgratängen har vi gjort på torsk som får gotta sig tillsammans med en god sås smaksatt med dill och gratinerat mos smaksatt med ricotta. När gratängen är klar toppas dem med kräftstjärtar och färsk dill.

Print

Fiskgratäng med kräftstjärtar

En god fiskgratäng på torsk, gratinerat mos smaksatt med ricotta, en härlig sås smaksatt med dill som sedan toppas med kräftstjärtar och färsk dill.
Course fisk, Huvudrätt
Cuisine huvudrätt
Keyword fiskgratäng, fiskgratäng med gratinerat mos, fiskgratäng med kräftstjärtar, fiskgratäng på torsk
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Author Elina & Mickes Mat

Ingredients

Fisk

  • 600 g tinad torsk

Gartinerat mos

  • 900 g potatis
  • 50 g smör
  • 2 st äggulor
  • 250 g ricotta
  • 1 ½ dl mjölk
  • malen muskotnöt, efter smak
  • salt
  • svartpeppar

Sås

  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör
  • 50 g vetemjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • ¾ kruka hackad färsk dill

Till servering

  • 200 g kräftstjärtar
  • färsk dill

Instructions

  • Sätt ugnen på 175 grader.

Potatismos

  • Skala och koka potatisen mjuk.
  • Häll bort vätskan och låt potatisen ånga av.
  • Värm smöret och mjölken.
  • Pressa potatisen gärna med en potatispress. Tillsätt vätskan, ricotta och äggulor. Blanda runt och smaka av med muskot, salt och peppar.
    Skulle moset upplevas för "torrt" tillsätt mer mjölk, lite i taget.

Fisken

  • Salta torsken och lägg över i en ugnssäker form.
  • Ställ i ugnen i ca 6 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och höj ugnsvärmen till 225 grader.
  • Häll bort eventuell överflödig vätska i botten av ugnsformen.

Sås

  • Värm mjölken utan att koka den.
  • I en separat kastrull smält smöret.
  • Vispa ner vetemjölet i det smälta smöret och addera lite mjölk i taget. Vispa konstant medan all mjölk tillsätts. Såsen ska vara tjock. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.

Montering

  • Spritsa eller skeda ut moset runt fisken.
  • Häll såsen över fisken.
  • Ställ formen i ugnen i ca 20-25 minuter. Moset och såsen ska bli gratinerat.
  • Ta ut ur ugnen och toppa gratängen med kräftsjärtar och dill. Servera.

Kom ihåg att följa oss på sociala medier för dagliga uppdateringar, om du inte redan gör det!
Nedan ser du ett utkast av våra senaste bilder på instagram.

css.php