Fiskgryta med torsk och räkor

Hösten närmar sig, och vad passar bättre än en varm och mättande fiskgryta? Denna smakrika rätt med torsk och räkor är både enkel att tillaga och fylld av nyttigheter. Med en bas av färska grönsaker som morötter, fänkål, lök och purjolök, skapas en perfekt balans mellan sötma och syrlighet.

Börja med att förbereda grönsakerna – morötter, fänkål, lök och purjolök – och stek dem i en stor gryta tills de blir mjuka och doftar ljuvligt. Det är viktigt att ge grönsakerna tid att mjukna ordentligt för att alla smaker ska komma till sin rätt. Därefter tillsätter du tomatpuré som får fräsa i en minut för att lyfta fram sin intensiva smak, följt av passerade tomater och en skvätt vatten. En fiskbuljongtärning ger en djupare smakprofil, medan vispgrädden adderar en len och krämig textur till grytan.

När grönsakerna har fått puttra en stund och smaken blivit fyllig, är det dags att lägga i torsken. Låt den sjuda försiktigt i några minuter tills den är genomkokt men fortfarande fast. Precis innan servering vänder du ner räkorna, som snabbt värms upp utan att förlora sin spänst.

Servera grytan med kokt eller pressad potatis, en citronklyfta för extra friskhet, och några dillkvistar. Vill du ha lite extra textur? Toppa med krutonger för en härlig kontrast till den lena grytan. Denna fiskgryta är en perfekt rätt för de där kalla kvällarna när du vill ha något värmande och gott .

Fiskgryta
Print

Fiskgryta med torsk och räkor

Härlig fiskgryta med torsk och räkor. Servera med t.ex. pressad eller kokt potatis och även knapriga krutonger.
Course helgmat, helgmiddag, Middag
Cuisine fisk och skaldjur, grytor
Keyword enkel fiskgryta, fiskgryta, fiskgryta med torsk och räkor, fiskgryta recept, lättlagad fiskgryta
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 50 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 400 g tinad torsk
  • 250 g skalade och tinade räkor
  • 2 st morötter
  • 1 st fänkål
  • 1 st gul lök
  • 1 st purjolök
  • olja eller smör till stekning
  • 1 msk tomatpuré
  • 390 g passerade tomater
  • ca 2 dl vatten
  • 1 st fiskbuljongtärning
  • ca 2 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 st kruka dill (även fryst går bra)

Till servering

  • kokt eller pressad potatis
  • citronklyftor
  • dillkvistar
  • krutonger

Instructions

  • Skala morötter och skär i mindre bitar.
  • Skär fänkål i mindre bitar.
  • Skala lök och hacka.
  • Ansta och strimla purjolöken.
  • Hetta upp en gryta med stekfett. Lägg i morötter, fänkål, lök och purjolök och stek tills det mjuknat på medeltemperatur, ca 5-10 minuter.
  • Skjut grönsakerna åt kanterna så en grop bildas i mitten. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ca 1 minut innan det blandas samman med grönsakerna.
  • Tillsätt passerade tomater, vatten och buljongtärning. Koka upp och sänkt värmen. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg på lock och låt sjuda tills grönsakerna har mjuknat ca 5-10 minuter.
  • Blanda ner grädde och eventuellt mer vatten. Koka upp och sänk värmen.
  • Hacka dillen.
  • Lägg i torsk och dill, låt sjuda 3-4 minuter.
  • Blanda ner räkorna precis innan servering.
  • Servera med kokt eller pressad potatis, krutonger citronklyftor och dillkvistar.
Fiskgryta
css.php