Grillad flankstek
Flankstek blir mycket gott när man grillar kort tid på riktigt hög värme och sedan låter gå till önskad temperatur på indirekt värme. Det är något vi även tycker om att grilla eftersom den går att servera till mycket som pommes, potatissallad, som tacos eller endast bara med grillade grönsaker som sparris, zucchini tillsammans med rostade pinjenötter och parmesan. Sen självklart med en god sås också.
Längre ner finns även ett vintips till grillad flankstek.

Recept på grillad flankstek

Grillad flankstek
Ingredienser
- 700 g flankstek
- flingsalt
- ca ½ dl neutral olja
- 1-2 msk bbq-sås
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad dragon
- 1/2 tsk vitlökspulver
- 1/2 tsk lökpulver
Instruktioner
- Ta fram köttet i god tid innan grillningen minst 30 minuter innan. För bästa grillningen ska köttet ha rumstemperatur.
- Torka av flanksteken med hushållspapper och gnid in med flingsalt.
- Blanda samman olja, bbq-sås, peppar, timjan, dragon, vitlökspulver och lökpulver i en skål.
- Grilla flanksteken hårt över ritkigt hög värme i ca 1-2 minuter per sida. Flytta flanksteken över till indirekt värme och pensla bägge sidor med glazen. Låt flanksteken ligga över indrrekt värme tills önskad temperatur. Låt sedan flanksteken vila i ca 10 minuter inna den skärs upp. Medium rare: 54 grader Medium: 58 grader Medium well: 60 graderWell done: 65+ graderViktigt vid uppskärningen av flanksteken är att man skär tvärs över fibrerna. Annars kommer köttet bli segt och inte upplevas mört.
Vi skrev ovan om att vi även skulle ge ett vintips till denna flankstek.
Ett vin som passar bra till detta är Faustion Reserva, 2015 som är ganska fylligt, kryddig och har tydlig fatkaraktär.
~Artnr. 50061 ~ 129kr ~ Alk 13,5%~
För mer inspiration och dagliga uppdateringar följ gärna oss på instagram: @elinaomickes_mat
Senaste kommentarer