Grönkålspaj med ädelost
Den här pajen har blivit en jultradition hemma hos oss. Vi har serverat just denna paj i många år på julbordet. Den passar även perfekt under hösten och vintern om man inte vill servera den på julen.


Grönkålspaj med ädelost
En riktigt god paj. Vi brukar göra pajen i en pajform på ungefär 26 cm i diameter. Vill man uppgradera pajen kan man lägga till valnötter eller pinjenötter.
Servings 4 portioner
Ingredienser
Pajdeg
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk iskallt vatten
Grönkålsfyllning
- 1 st stor gul lök
- 200 g grönkål
- örtsalt
- salt
- svartpeppar
- olivolja till stekning
Äggstanning
- 3 st ägg
- 2 dl mjölk gärna 3%
- 1 dl matgrädde eller vispgrädde
- salt
- svartpeppar
Topping
- 140 g ädelost
Instruktioner
Pajdeg
- Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke.
- Tillsätt mjöl och nyp ihop. illsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet.
- Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen.
- Nagga pajskalet med en gaffel.
- Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
- Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.
Grönkålsfyllning
- Skala löken. Dela löken och skär i skivor.
- Dela grönkålen i mindre bitar.
- Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken en stund.
- Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen har krympt ihop.
- Krydda med örtsalt, salt och peppar.
Äggstanning
- Knäck äggen i en bunke. Häll i mjölk och grädde och vispa ihop allt.
- Krydda med salt och peppar.
Montering
- Lägg grönkålsfyllningen i pajskalet.
- Smula ädelosten över fyllningen.
- Häll på äggstanningen.
- Ställ pajen i ugnen på 200 grader och grädda pajen i ugnen tills äggstanningen stelnat, det tar ca 20-25 minuter.

Senaste kommentarer