Grönkålspaj med ädelost
Tillagningstid över 60 minuter
Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk iskallt vatten
Grönkålsfyllning
1 gul lök
200 g grönkål
örtsalt
salt
peppar
olivolja till stekning
Äggstanning
3 ägg
2 dl mjölk 3%
1 dl matlagningsgrädde
salt
peppar
Topping
140 g ädelost
Pajskalet
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Nyp ihop smöret med fingrarna och arbeta in mjölet. Tillsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Tryck ut degen i en pajform, nagga pajskalet med en gaffel och ställ in den i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
Grönkålsfyllning
Dela löken och skär den i skivor. Dela grönkålen i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken en stund. Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen har krympt ihop. Krydda med örtsalt, salt och peppar.
Äggstanning
Knäck äggen i en bunke. Häll i mjölk och grädde och vispa ihop allt.
Krydda med salt och peppar.
Montering
Lägg grönkålsfyllningen i pajskalet. Smula sedan ädelosten över fyllningen. Häll sedan på äggstanningen.
Ställ pajen i ugnen på 200 grader och grädda pajen i ugnen tills äggstanningen stelnat, det tar ca 20 minuter.


Senaste kommentarer