Grönkålspaj med ädelost 
Den här pajen har blivit en jultradition hemma hos oss. Vi har serverat just denna paj i många år på julbordet. Den passar även perfekt under hösten och vintern om man inte vill servera den på julen.

Print

Grönkålspaj med ädelost

En riktigt god paj. Vi brukar göra pajen i en pajform på ungefär 26 cm i diameter.
Vill man uppgradera pajen kan man lägga till valnötter eller pinjenötter.
Måltid julmat, julmiddag, Middag
Kök julmat, matpaj, paj
Keyword gränkålspaj, grönkålspaj med ädelost, paj med gränkål och ädelost, paj med grönkål, paj till jul, recept med grönkål
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 40 minuter
Total tid 1 timme 40 minuter
Servings 4 portioner

Ingredienser

Pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk iskallt vatten

Grönkålsfyllning

  • 1 st stor gul lök
  • 200 g grönkål
  • örtsalt
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja till stekning

Äggstanning

  • 3 st ägg
  • 2 dl mjölk gärna 3%
  • 1 dl matgrädde eller vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 140 g ädelost

Instruktioner

Pajdeg

  • Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. 
  • Tillsätt mjöl och nyp ihop. illsätt vattnet samtidigt som du arbetar pajdegen. Du kan även använda en köksassistent för att göra pajskalet.
  • Tryck ut degen i en pajform eller kavla ut degen på ett mjölat bord och lägg i pajformen. 
  •  Nagga pajskalet med en gaffel. 
  • Ställ in den i kylen minst 30 minuter men gärna mer. Det är bättre ju kallare pajdegen är, detta kommer göra att kanterna inte sjunker ihop lika lätt under förgräddningen.
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Täck eventuellt pajdegens kanter med ugns- och grillfolie. Folien kommer hindra kanterna från att sjunka ihop. Är degen väl kyld ska det inte vara någon fara.
  • Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 200 grader.
  • Ta bort eventuell aluminiumfolie runt pajdegens kanter.

Grönkålsfyllning 

  • Skala löken. Dela löken och skär i skivor. 
  • Dela grönkålen i mindre bitar. 
  • Hetta upp en stekpanna med olivolja och fräs löken en stund.
  •  Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen har krympt ihop. 
  • Krydda med örtsalt, salt och peppar.

Äggstanning

  • Knäck äggen i en bunke. Häll i mjölk och grädde och vispa ihop allt.
  • Krydda med salt och peppar.

Montering

  • Lägg grönkålsfyllningen i pajskalet.
  • Smula ädelosten över fyllningen. 
  • Häll på äggstanningen.
  • Ställ pajen i ugnen på 200 grader och grädda pajen i ugnen tills äggstanningen stelnat, det tar ca 20-25 minuter.
css.php