Jordärtskocka- och kålrotssoppa
Härlig soppa som görs på jordärtskocka och kålrot. Passar bra som förrätt om man är sugen på att ha soppa till förrätt. Serveras soppan som förrätt räcker denna gott och väl till 8 mindre portioner. Vill man äta soppan som vanlig middag räcker den till 4 större portioner.
Jordärtskocka- och kålrotssoppa
Härlig soppa med jordärtskocka och kålrot. Soppan räcker till 4 portioner eller vill man servera denna som förrätt räcker den till 8 st mindre portioner. Tillbehören till soppan kan göras god tid i förväg.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 300 g jordärtskocka
- 300 g kårot
- 200 g potatis
- 2 st schalottenlök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 tsk torkad timjan
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 st hönsbuljongtärningar (kan bytas ut mot grönsaksbuljong)
- ca 1 liter vatten
- 3 dl mat- eller vispgrädde
- salt
- svartpeppar
- olja till steking
Tillbehör parmachips
- 4 skivor parmaskinka
Tillbehör krutonger
- valfri mängd bröd t.ex. vitt rostbröd, lantbröd, surdegsbröd
- 1 st vitlöksklyfta
- salt
- svartpeppar
Överigt
- valfri mängd riven parmesan
- några timjankvistar (kan uteslutas)
Instruktioner
- Skala jordärtskocka, kålrot och potatis och skär i mindre bitar.
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
- Hetta upp en kastrull/gryta med olja och fräs jordärtskocka, kålrot, potatis, schalottenlök och vitlök tills löken mjuknat något.
- Tillsätt torkad timjan och häll över vinet. Smula ner buljongtärningarna och häll på vatten.
- Låt soppan småkoka under lock tills rotfrukterna mjuknat ca 15 minuter.
- Mixa soppan slät och häll på grädde och späd med buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.Tips: Mixa soppan gärna med en blender om du har en. Soppan blir krämigare med en blender jämfört med stavmixer.
Tillbehör parmachips
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Lägg parmaskinka på plåten och ställ plåten mitt i ungen i ca 5-10 minuter
Tillbehör krutonger
- Skär valfri mängd bröd i mindre kuber.
- Skala och finhacka vitlök.
- Hetta upp en panna med olja och stek brödbitarna tills de börjar få lite färg. Lägg i vitlöken och stek ytterligare några minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Lägg krutongerna på hushållspapper så överflödigt fett sugs upp.
- Servera soppan med parmachips, krutonger, riven parmesan och några kvistar av timjan.
Senaste kommentarer