Jordärtskocka- och kålrotssoppa
Tillbehören till soppan kan göras i förväg
4 portioner
Tillagningstid: ca 45 minuter
300 g jordärtskocka
300 g kålrot
200 g potatis
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
2 dl vitt vin
2 hönsbuljongtärningar
ca 1 liter vatten
3 dl grädde
salt
peppar
olja till stekning
Tillbehör
4 skivor parmaskinka (parmachips)
bröd + vitlöksklyfta och olja till stekning (egna krutonger)
riven parmesan
timjankvistar
Skala jordärtskocka, kålrot och potatis och skär i mindre bitar. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Hetta upp en kastrull/gryta med olja och fräs jordärtskocka, kålrot, potatis, schalottenlök och vitlök tills löken mjuknat något. Tillsätt torkad timjan och häll över vinet. Smula ner buljongtärningarna och häll på vatten. Låt soppan småkoka under lock tills rotfrukterna mjuknat ca 15 minuter. Sila av soppan men spar buljongen Mixa soppan slät och häll på grädde och späd med buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Varm upp soppan. Servera soppan med tillbehören.
Tillbehör
Sätt ugnen på 150 grader.
Ta fram en plåt med bakplåtspapper. Lägg parmaskinka på plåten och ställ plåten mitt i ungen i ca 5-10 minuter. Servera med soppan.
Skär valfri mängd bröd i mindre kuber. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp en panna med olja och stek brödbitarna tills de börjar få lite färg. Lägg i vitlöken och stek ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg krutongerna på hushållspapper så överflödigt fett sugs upp. Servera med soppan.

Senaste kommentarer