Kalops
En husmansrätt som verkligen värmer. Mört kött med lök, morötter, riklig smak av kryddpeppar och lagerblad som serveras tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor. En riktigt god husmansklassiker.

Köttet till en kalops ska vara nötkött. Många recept använder sig av högrev eller bog. Vi brukar använda oss av högrev eller bog, vi väljer det som finns till bra pris just då. Vi kokar vår Kalops i ca 2-2,5 timme. Morötterna brukar vi gå i mot slutet av tillagningen när det ca är 45 minuter kvar just för att de ska behålla sin spänst och ha tuggmotstånd. Har man i morötterna direkt i början kommer de bli väldigt mjuka. Här gör man såklart som man vill utifrån sin egen preferens.

Till kalopsen brukar vi oftast servera kokt potatis men vi gillar även att servera denna rätt med potatismos.

Print

Kalops

Klassiks husmansrätt med mört kött.
Receptet räcker till 4-6 portioner beroende på hur mycket man äter.
Course helgmiddag, Middag
Cuisine husmanskost
Keyword bästa köttet till kalops, husmanskost, husmanskost recept, kalops, kalops kött, kalops recept, recept husmansklassiker, recept kalops, recept på kalops
Prep Time 30 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 30 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 1 kg nötkött t.ex. högrev eller bog
  • 2 st gul lök
  • 350 g morötter (ca 3-4 st)
  • 1 msk neutral olja
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 st lagerblad
  • 30 st kryddpepparkorn
  • 2 ½ msk koncentrerad kalvfond
  • 1 liter vatten
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • kokt potatis
  • inlagda rödbetor

Instructions

  • Putsa köttet och skär i ca 2×2 eller 3×3 cm stora bitar.
  • Skala lök och skär i bitar.
  • Skala morötter och skär i ca 2-3 cm stora bitar. Ställ åt sidan.
  • Hetta upp en gryta med olja och smör. Bryn köttet i omgångar så det får riktigt fint brynt yta.
    Genom att bryna i omgångar får man bättre resultat på bryningen. Har man i för mycket kött i pannan kommer köttet kokas istället. Bryn i omgångar. När en brynignsomgång är klar ta bort det brynta köttet från pannan och lägg i det som är kvar att brynas i pannan. När allt kött är brynt lägg tillbaka allt kött i pannan.
  • När köttet är brynt tillsätt lök i grytan och stek i någon minut.
  • Pudra över vetemjöl och blanda. Tillsätt krydpperkorn, lagerblad, kalvfond och vatten. Rör om. Koka upp och sänk värmen. Låt grytan sjuda under lock i ca 1 timme och 15 minuter.
  • Efter 1 timme och 15 minuter. Ta av locket och blanda ner morötterna. Låt grytan sjuda utan lock i 45 minuter.
    Genom att låta grytan sjuda sista 45 minuterna utan lock kommer grytan att reduceras.
  • Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.
css.php