Karelsk stek
En mycket populär rätt i Finland. Som jag Elina blivit bjuden på många gånger i Finland av min finska släkt. Den här rätten är enkel att göra men tar lite tid. Karelsk stek går både att göra i gryta på spisen och även i ugnen. Jag föredrar att göra denna i ugnen. Det så min släkt oftast gör och så går även jag.
Karelsk stek
Klassisk finsk maträtt. Du kan enkelt byta ut ett av kötten till t.ex. älg eller lamm. Jag har gjort detta recept med nöt och griskött. Även mängden kött går att justera om man vill göra mindre eller flera portioner. Tänk bara på att ta lika mängd av kötten och minska eller öka mängden av de övriga ingredienserna.
Portioner 6 portioner
Ingredienser
- 800 g högrev
- 800 g picnicbog
- 3 st morot
- 2 st gul lök
- rikligt med salt
- 6 st lagerblad
- 25 st kryddpepparkorn
- 20 st svartpepparkorn
- vatten, så mycket att det täcker allt.
Till servering
- potatismos
- bladpersilja
- saltgurka
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Putsa köttet och skär i grytbitar.
- Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet i omgångar tills den fått fin färg. Lägg över köttet i en rymlig ugnsform. Salta köttet väl.
- Skala lök och eventuellt morötterna. Skär löken i stora klyftor och morötterna till stora bitar.
- Lägg över morot och lök i ugnsformen och vänd runt.
- Lägg i lagerbladen och pepparkornen. Häll på med vatten så det täcker allt och salta.
- Ställ i ugnen i 3 timmar.
- Servera gärna karelska stek med potatismos, bladpersilja och saltgurka.
Recept på potatismoset i Youtubevideon, blev ca 3 portioner
- Koka ca 600 g mjölig potatis mjuk. Värm upp 50 g smör och 2 dl mjölk. Pressa potatisen genom en potatispress. Vispa potatisen med mjölk och smörblandningen. Krydda med salt, peppar, muskot och lökpulver efter smak. Vispa eller rör ihop.
Jag är uppväxt med att Karelsk stek innehåller nöt, gris och fårkött. Alltså från 3 olika djur. Mamma var från Savolax och gjorde den så.
Vad trevligt. Ja, karelsk stek görs på olika vis beroende på var i Finland man är och är från. Min finska släkt är både från Lappland och södra Finland. Men det är främst släkten i södra Finland från Kouvola trakten som bjudit på denna rätt när jag varit i Finland, även min mamma har serverat detta många gånger under min uppväxt. I min släkt har denna rätt gjorts med endast nöt och griskött. Därav är innehåller receptet på denna hemsida det, för det är utifrån så som jag fått rätten serverat. Läser man på om karelska stekens historia på nätet t.ex.. på https://suomisyojajuo.fi/2017/10/04/karjalanpaisti/ eller wikipedia hittar man olika recept och åsikter om vad rätten ska innehålla precis som det är med svenska köttbullar. Beroende på var man kommer ifrån hur ens familj serverar en sån här traditionell rätt påverkar ens åsikter och preferenser om hur rätten ”ska” göras.
Ha en fin kväll
Mvh
Elina