Karelsk stek
En mycket populär rätt i Finland. Som jag Elina blivit bjuden på många gånger i Finland av min finska släkt. Den här rätten är enkel att göra men tar lite tid. Karelsk stek går både att göra i gryta på spisen och även i ugnen. Jag föredrar att göra denna i ugnen. Det så min släkt oftast gör och så går även jag.

Skriv ut

Karelsk stek

Klassisk finsk maträtt. Du kan enkelt byta ut ett av kötten till t.ex. älg eller lamm. Jag har gjort detta recept med nöt och griskött.
Även mängden kött går att justera om man vill göra mindre eller flera portioner. Tänk bara på att ta lika mängd av kötten och minska eller öka mängden av de övriga ingredienserna.
Måltid Huvudrätt
Kök finskt
Keyword finsk husmanskost, finsk mat, finsk matkultur, finsk matlagning, karelsk stek, karelsk stek med potatismos, mat finland
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Total tid 3 timmar 30 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser

  • 800 g högrev
  • 800 g picnicbog
  • 3 st morot
  • 2 st gul lök
  • rikligt med salt
  • 6 st lagerblad
  • 25 st kryddpepparkorn
  • 20 st svartpepparkorn
  • vatten, så mycket att det täcker allt.

Till servering

  • potatismos
  • bladpersilja
  • saltgurka

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Putsa köttet och skär i grytbitar.
  • Hetta upp en stekpanna med olja och bryn köttet i omgångar tills den fått fin färg. Lägg över köttet i en rymlig ugnsform. Salta köttet väl.
  • Skala lök och eventuellt morötterna. Skär löken i stora klyftor och morötterna till stora bitar.
  • Lägg över morot och lök i ugnsformen och vänd runt.
  • Lägg i lagerbladen och pepparkornen. Häll på med vatten så det täcker allt och salta.
  • Ställ i ugnen i 3 timmar.
  • Servera gärna karelska stek med potatismos, bladpersilja och saltgurka.

Recept på potatismoset i Youtubevideon, blev ca 3 portioner

  • Koka ca 600 g mjölig potatis mjuk. Värm upp 50 g smör och 2 dl mjölk. Pressa potatisen genom en potatispress. Vispa potatisen med mjölk och smörblandningen. Krydda med salt, peppar, muskot och lökpulver efter smak. Vispa eller rör ihop.
css.php