Karelska piroger
Om det är något jag (Elina) tycker man ska prova från det finska köket så är det just karelska piroger. Här kommer ett recept på hur du gör dina egna piroger från grunden. Till detta recept finns det även en tillhörande Youtubevideo där jag går igenom hela receptet steg för steg, från hur du gör i ordning riset, pirogdegen, hur du formar till pirogerna samt äggsmör.



Karelska piroger
Ett recept på karelska piroger från grunden samt äggsmör. Av receptet får man ut ca 14 piroger. Beror även på hur stora och små piroger man gör såklart. Ett tips är att göra iordning risgrynsgröten kvällen innan. För gröten behöver vara nedkyld när pirogerna ska fyllas med den.
Servings 14 piroger
Ingredienser
Gröt
- 1 dl grötris
- 2 dl vatten
- 1 krm salt + mer för att smaka upp gröten
- 5 dl standard mjölk
Pirogdeg
- 3 dl finmalt rågmjöl även grovmalen fungerar
- 1 dl vetemjöl
- ¾ tsk salt
- 1 ½ dl vatten
Att doppa de nygräddade pirogerna med
- 50 g smör
- 1 dl vatten eller mjölk
Äggsmör
- 75 g rumsvarmt smör
- 2 st ägg
- salt
Instruktioner
Gröt
- Koka upp vatten och salt.
- Häll ner riset, rör runt. Låt koka på svag värme ungefär 10 minuter, tills vattnet försvunnit.
- Häll på med mjölk lite i taget och rör runt under tiden med t.ex. en slickepott. Detta för att mjölken ska värmas upp snabbare. När mjölken nästan börjar koka, sänk genast värmen till svag värme. Lägg på ett lock och låt gröten svälla ca 40-50 minuter.
- När gröten kokat klart smaka upp den med eventuellt mer salt.
- Kyl ner gröten.
Pirogdeg
- Lägg rågmjöl, vetemjöl och salt i en skål. Rör om.
- Häll på vatten och blanda samman degen. När du fått ihop degen för över den på ett mjölat bord och knåda med händerna tills degen är smidig.
Formning av piroger
- Sätt ugnen på 275 grader över och undervärme.
- I videon som hör till detta recept som du hittar ovanför detta recept visar jag två sätt att forma till pirogerna. I detta recept går jag genom metoden jag föredrar.
- Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en tunn deg.
- Stansa ut bitar av degen med hjälp av en rundel på ca 10-12 cm.
- Kavla de utstansade bitarna så de får lite mer av en oval form.
- Fyll på med ris och platta till riset. Forma pirogerna. Se videon för att se hur man formar till pirogerna. Enklare att kolla på den än att beskriva det i text.
- Lägg pirogerna över på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda pirogerna mitt i ugnen ca 12-14 minuter.
- Under tiden pirogerna gräddas. Smält smöret och blanda ner vatten eller mjölk.
- Doppa de nygräddade pirogerna i smörblandningen. Lägg pirogerna på ett galler för att svalna.
Äggsmör
- Koka äggen ca 8-10 minuter. Kyl ner äggen.
- I en skål mosa äggen med rumsvarmt smör. Smaka av med salt
- Servera pirogerna med äggsmöret.
Förvaring av pirogerna
- Piroger som ska ätas under nästkommande dagar brukar jag förvara i kylen. Resten fryser jag in. Pirogerna är godast att äta varma. Jag brukar värma pirogerna i mikron eller i airfyer.
Senaste kommentarer