Karelska piroger
Karelska piroger är något som jag (Elina) är uppväxt med. Vad är karelska piroger? Det är en pirog gjord på rågmjöl som fylls med risgröt och kommer från Finland. Det är jättegott och traditionellt äter man karelska pirogerna tillsammans med äggsmör.
Nu har jag provat att baka mina första egna karelska piroger. Utseendet kan jobbas på och det är just att få till utseendet som är det svåra. Att göra degen och koka risgrynsgröt är inte det svåra i detta recept. Receptet jag utgått ifrån är ett traditionellt finskt recept som jag fått av min mamma.
Det här är ett recept som jag kommer att utveckla och testa lite olika varianter på framöver. T.ex. kommer jag testa olika fyllningar m.m.

Karelska piroger
Ingredients
Risgrynsgröt
- 4 portioner enligt förpackningens anvisning
- grötris
- vatten
- salt
- mjölk
Deg
- 2 dl kallt vatten
- 1 ½ tsk salt
- 3 ½ dl grovt rågmjöl + extra för utbakningen
- 1 dl vetemjöl
Pensling
- 1 dl mjölk
- 50 g smör
Instructions
Risgrynsgröt
- Koka gröten enligt anvisningen på förpackningen.
- Kyl ner gröten i ett iskallt vattenbad.
Deg
- Sätt ugnen på 275 grader, över och under värme.
- Tillsätt vatten, salt, rågmjöl och vetemjöl i en bunke.
- Knåda ihop till en smidig deg. Degen ska vara lätt klibbig men inte för klibbig och inte för torr.
- Forma degen till en längd, se bilden nedan.
- Skär degen till ca 20 st bitar och rulla till bollar.
- Kavla ut degbollarna till en ovalliknande form, se bild nedan.
- Fyll ovalen med ca 1 1/2 msk risgröt och vik upp kanterna och nyp ihop. Formen ska ungefär vara som i bilden nedan. Lägg över på en ugsplåt med bakplåtspapper.
- Smält smöret och värm upp mjölken för pensling. Penslingen sker direkt efter när pirpgerna gräddats klart i ugnen.
- Grädda pirogerna i ca 8-10 minuter.
- Pensla pirogerna direkt efter ugnen och lägg över på ett galler eller skärbärda och täck med en kökshandduk.
- Frys in eller förvara i kylen. Godast är dem nygräddade eller alternativt att man värmer upp dem om de stått i kylen.
- Servera med äggsmör. Äggsmör är mosade hårdkokta ägg som blandas med smör och förslagsvis en nypa salt.
Senaste kommentarer