Köttbullar med äpple
Riktigt goda köttbullar som vi kryddat med rivet äpple och även ingefära för härligt höstliga köttbullar. Servera tillsammans med klassiska tillbehör som potatismos, pressgurka, lingon och självklart en god sås.

Print

Köttbullar med äpple

Goda köttbullar som kryddas med rivet äpple och även ingefära för härlig höstlig smak.
Receptet ger ca 20-24 köttbullar beroende på hur stora eller små köttbullarna är.
Val av äppelsort. Välj gärna svenska äpplen. Vi tar äpplen från vårt äppelträd och vi vet dock inte vad det är för sort men dom är ganska friska, söta med syrlig ton i smaken.
Course Middag
Cuisine husmanskost, svenskt
Keyword höstiga köttbullar, köttbullar, köttbullar recept
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 24 st
Author Elina och Micke

Ingredients

Köttbullar

  • 500 g blandfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 st liten gul lök
  • 2 st äpplen
  • 1 tsk malen ingefära
  • salt
  • svartpeppar
  • olja och smör till stekning

Sås, Läs receptetbeskrivningen för mängder av äppelsaft, vatten och grädde

  • saften som pressas ur äpplena
  • vatten
  • grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk kalvfond
  • 1 rejäl klick svartvinbärsgele
  • salt
  • svartpeppar

Instructions

  • Blanda samman ströbröd, mjölk och ägg i en bunke. Låt stå ca 10 minuter.
  • Skala och skär löken. Hetta upp en stekpanna och stek löken tills den mjuknat utan att få färg. Ställ åt sidan.
  • Skala och grovriv äpple. Krama ur äpplena men spar vätskan till såsen.
  • Blanda ner äpple och lök i bunken. Tillsätt blandfärs och krydda med ingefära, salt och svartpeppar. Blanda samman till en jämn smet.
  • Ta fram ett rymligt fat och olja in den lätt. Detta för att köttbullarna enkelt ska lämna faten när de ska ner i stekpannan sen.
  • Rulla köttbullar ca 20-24 st beroende på hur stora eller små man väljer att göra. Lägg köttbullarna på det inoljade fatet.
  • Hetta upp en stekpanna med olja. När pannan blivit varm tillsätt smöret. Stek köttbullarna i omgångar tills de är genomstekta.

Sås

  • Gör såsen i samma panna som köttbullarna stektes i.
  • Totalt mängden vätska för såsen ska vara 4 dl. Ta gärna fram en bägare med mått och häll i äppelsaften i bägaren. Fyll bägaren med valfri mängd vatten och grädde. Vi brukar köra att äppelsaften och vatten är ca totalt 2 ½ dl och grädde totalt 1 ½. Vill man ha en gräddigare sås, ta mer grädde.
  • Vispa ner mjölet i stekpannan. Häll över vätskan och vispa ihop.
  • Koka upp såsen sänk värmen och smaksätt med soja, kalvfond, svartvinbärsgelé, salt och svartpeppar.
  • Servera köttbullarna med såsen med valfria tillbehör.
css.php