Köttfärsgratäng med potatis
Härlig gratäng med köttfärs och potatis som passar perfekt till matlåda. Potatisen skär vi i klyftor som åker in i ugnen. Under tiden potatisen är i ugnen gör vi en köttfärsås som sedan ska toppas på potatisen.

Print

Köttfärsgratäng med potatis

Härlig köttfärsgratäng med potatis. Den här gratängen räcker till många. Receptet räcker till ca 6-8 portioner.
Av kryddorna som står i receptet kryddar du efter din egen smak.
Course matlådemat, Middag
Cuisine gratäng, köttfärs
Keyword god köttfärsgratäng, köttfärsgratäng med potatis, köttfärsgratäng med potatis recept, köttfärsgratäng recept, recept på köttfärsgratäng
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 8 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 1-1,2 kg fast potatis
  • olivolja
  • torkad timjan
  • paprikapulver
  • cayennepeppar
  • lökpulver
  • salt
  • svartpeppar

Köttfärssås

  • 1 kg köttfärs
  • 2 st gul lök
  • 4-5 st vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • torkad oregano
  • torkad timjan
  • 400 g krossade tomater
  • 400 g passerade tomater
  • ca 3-4 dl vatten
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • salt
  • svartpeppar
  • örtsalt
  • 1 msk honung

Topping

  • 200 g valfri riven ost

Instructions

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala och skär potatis i klyftor. Lägg över i en bunke och krydda potatisen med alla kryddor och en skvätt olivolja.
  • Ta fram en rymlig ugnsform. Smörj in ugnsformen med olivolja. Häll över potatisen i ugnsformen. Ställ ugnsformen i ugnen i ca 30 minuter.

Köttfärsås

  • Skala lök och vitlök. hacka lök och finhacka vitlök.
  • Hetta upp en panna med stekfett och stek lök tills den mjuknat. Tillsätt vitlöken och stek i någon minut. Lägg i färsen och stek färsen tills all vätska försvunnit.
  • Tillsätt tomatpuré och stek i någon minut.
  • Tillsätt oregano, timjan, krossade tomater, passerade tomater, vatten och buljongtärningar. Koka upp och smaka av med salt, svartpeppar och örtsalt. Tillsätt honung. låt köttfärssåsen sjuda på låg värme.

Montering

  • Ta ut potatisen ur ugnen. Potatisen ska vara mjuk.
  • Toppa all köttfärsås över potatisen. Strö över riven ost. Ställ gratängen i ugnen tills osten är gratinerad.
  • Ta ut och låt gratängen sätta sig i några minuter. Servera gärna med en sallad.
css.php