En riktigt god och krämig kycklinggratäng där jag (Elina) har tagit inspiration ifrån alfredosås och ranchkryddblandning. En god kombination kan jag lova. Den här rätten är riktig comfort food en regnig och kall höstdag.

Skriv ut

Krämig kycklinggratäng

Krämig och god kycklinggrätng.
Måltid Huvudrätt, kyckling, pasta
Kök kycklinggratäng
Keyword gratäng med kyckling och pasta, krämig kycklinggratäng, krämig kycklinggratäng med pasta, kycklinggratäng
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 50 minuter
Författare Elina & Mickes Mat

Ingredienser

  • 300 g pasta t.ex. radiatori eller penne
  • 3 st kycklingfiléer
  • 140 g bacon
  • olja till stekning

Kryddblandning

  • 1 tsk torkad dill
  • 1 tsk lökpulver
  • 1/2 tsk cayenneppar, eller efter smak
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Sås

  • 3 st vitlöksklyftor
  • 25 g smör
  • 4 dl grädde
  • 150 g riven parmesan

Topping

  • 2-3 dl valfri riven ost, vi hade greveost

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skär bacon i mindre bitar.
  • Hetta upp en panna med olja och bryn kycklingen i två omgångar, kycklingen ska få färg men inte bli genomstekt. Ställ åt sidan.
    Bryner du all kyckling på en gång kommer kycklingen att kokas eftersom pannans värme kommer gå ner och kycklingen kommer släppa ifrån sig vätska.
  • I samma panna stek bacon gyllene, alternativt till önskad färg. Lägg över på hushållspapper. Husshållspappert kommer suga upp överflödigt fett.

Sås

  • Skala och hacka vitlök.
  • Hetta upp en panna med smör och lägg i vitlöken. Stek tills vitlöken mjuknat på medelvärme.
  • Häll ner grädden och tillsätt kryddblandningen. Rör om och låt koka upp.
  • Låt såsen reducera sig i några minuter och tills den tjocknat något.
  • Under tiden såsen reducerar. Koka pastan i välsaltat vatten tills den är al dente. Alltså koka pastan 2-3 minuter kortare tid än vad som anges på förpackningen.
  • Tillsätt riven parmesan i såsen och rör om tills osten smält.
  • Blanda ner den kokta pastan och kycklingen i såsen.
  • Häll över i en ugnssäker gratängform.
  • Strö över bacon och riven ost.
  • Ställ i ugnen i ca 15-20 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och låt gratängen sätta sig i ca 10-15 minuter. Servera med en god sallad.
css.php