En riktigt god och krämig kycklinggratäng där jag (Elina) har tagit inspiration ifrån alfredosås och ranchkryddblandning. En god kombination kan jag lova. Den här rätten är riktig comfort food en regnig och kall höstdag.
Krämig kycklinggratäng
Krämig och god kycklinggrätng.
Ingredienser
- 300 g pasta t.ex. radiatori eller penne
- 3 st kycklingfiléer
- 140 g bacon
- olja till stekning
Kryddblandning
- 1 tsk torkad dill
- 1 tsk lökpulver
- 1/2 tsk cayenneppar, eller efter smak
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Sås
- 3 st vitlöksklyftor
- 25 g smör
- 4 dl grädde
- 150 g riven parmesan
Topping
- 2-3 dl valfri riven ost, vi hade greveost
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär bacon i mindre bitar.
- Hetta upp en panna med olja och bryn kycklingen i två omgångar, kycklingen ska få färg men inte bli genomstekt. Ställ åt sidan. Bryner du all kyckling på en gång kommer kycklingen att kokas eftersom pannans värme kommer gå ner och kycklingen kommer släppa ifrån sig vätska.
- I samma panna stek bacon gyllene, alternativt till önskad färg. Lägg över på hushållspapper. Husshållspappert kommer suga upp överflödigt fett.
Sås
- Skala och hacka vitlök.
- Hetta upp en panna med smör och lägg i vitlöken. Stek tills vitlöken mjuknat på medelvärme.
- Häll ner grädden och tillsätt kryddblandningen. Rör om och låt koka upp.
- Låt såsen reducera sig i några minuter och tills den tjocknat något.
- Under tiden såsen reducerar. Koka pastan i välsaltat vatten tills den är al dente. Alltså koka pastan 2-3 minuter kortare tid än vad som anges på förpackningen.
- Tillsätt riven parmesan i såsen och rör om tills osten smält.
- Blanda ner den kokta pastan och kycklingen i såsen.
- Häll över i en ugnssäker gratängform.
- Strö över bacon och riven ost.
- Ställ i ugnen i ca 15-20 minuter.
- Ta ut ur ugnen och låt gratängen sätta sig i ca 10-15 minuter. Servera med en god sallad.
Vart kommet kryddblandningen in
I såsen. Står under rubriken sås i punkt 3 där står det ”Häll ner grädden och tillsätt kryddblandningen. Rör om och låt koka upp.”