Krispig kycklingburgare med coleslaw
Kycklingburgare har blivit Elinas favoritburgare och de är roliga att laga också. Men framförallt blir det riktigt gott.
Kycklingen marineras tillsammans med gräddfil och kryddor. Gräddfil används för syra har den egenskapen att det mörar och mjukar upp kycklingen. Vilket resulterar i en saftig kyckling efter fritering. För att få ännu krispigare panering droppar man lite av kycklingmarinaden i mjölblandningen och blandar runt. Detta gör så att paneringen blir lite klumpig men klumparna som fastnar på kycklingen kommer resultera i extra frasig yta på kycklingen efter fritering.
Kycklingen i detta recept går även bra att servera som friterad kyckling med pommes, sås, som wrap och med andra tillbehör.
Krispig kycklingburgare med coleslaw
Ingredienser
Kyckling
- 8 st kycklinglårfilé
- salt
Kycklingmarinad
- 3 dl gräddfil
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk paprikapulver
- ½ tsk smoked paprikapulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk salt
Panering
- ca 5 dl vetemjöl
- ½ msk lökpulver
- 1 tsk vitlökspulver
- ½ tsk cayennepeppar
- 1 tsk salt
Coleslaw
- ½ st vitkålshuvud, färsk eller vinterkål (båda fungerar)
- 2 st morötter
- ½ st rättika
- ½ dl majonnäs
- 2 dl creme fraiche
- 1 msk dijonsenap
- salt
- svartpeppar
- cayennepeppar (efter smak, kan uteslutas)
Tillbehör förslag
- hamburgerbröd
- skivad silverlök
- saltgurka
- valfri sås
Instruktioner
Kycklingmarinad
- Lägg gräddfilen i en skål/bunke.
- Blanda ner alla kryddor till marinaden. Rör runt.
- Putsa kycklinglårfiléerna men inte för mycket eftersom fettet bidrar till en saftigare kyckling.
- Salta kyckling och vänd ner i marinaden. Täck över och ställ i kylen i minst 1 timme men gärna längre tid, tillexempel över natten.
Coleslaw
- Strimla kålen med kniv, mandolin eller osthyvel.
- Skala och grovriv morötter.
- Skala och grovriv rättika. Krama ur vätskan från rättikan
- Blanda samman majonnäs, creme fraiche, dijonsenap i en skål.
- Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
- Blanda ner kålen, riven morot och rättika.
- Ställ i kylen fram till servering.
Panering och fritering
- Blanda mjöl och kryddor i en djup tallrik.
- Droppa i lite av kycklingmarinaden i mjölblandningen och banda runt. Detta kommer göra att paneringen får extra mycket krisp vid fritering.
- Panera kycklingen i mjölblandningen på alla sidor. Tryck till ordentligt och var noga så att hela kycklingen är täckt av panering. Välpanerad kyckling bidrar till frasigare kyckling vid fritering.
- Hetta upp en kastrull eller en fritös med olja till 170 grader.
- Fritera en till två kycklingbitar åt gången, beroende på storlek. Fritera kycklingen i ca 3-5 minuter, tills den är gyllene och uppnår en temperatur på 72 grader. Lägg över på ett galler eller på hushållspapper.Större bitar tar längre tid att bli klara jämfört med mindre bitar.
Servering
- Servera kycklingen med hamburgerbröd, coleslaw och valfria tillbehör.
Senaste kommentarer