Kycklingspett med vitlök och citron
Att marinera kycklingfilé med syra gör att kycklingen blir saftig när den tillagas. Det syran gör är att mjuka upp kycklingenköttet vilket innebär att kycklingfilén bibehåller sin saftighet under tillagningen.
När man marinerar med syra behöver man tänka på några saker. Syra är surt och syra denaturerar köttet. Denaturering innebär att strukturen i protienet förändras. I kycklingfiléns fall blir kycklingfilén mjukare i sin struktur och bibehåller sin saftighet enklare vid tillagning. Marinerar man kycklingfilén för länge i syra kommer konsistensen bli alldeles för mjuk och mjölig. Så när man marinerar med syra ska marineringen inte ske under lång tid. Sen beror det såklart på vilken typ av syra som används. Ju surare en syra är desto kortare blir marineringstiden.
Kycklingspett med vitlök och citron
Ingredienser
- 700 g kycklingfilé
- 1 st liten citron, endast saften
- 1 msk olivolja
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk lökpulver
- 1 tsk chilipulver
- salt
- svartpeppar
Instruktioner
- Skär kycklingen i bitar och lägg över i en bunke.
- Blanda kycklingen med citronsaft, olivolja och kryddor.
- Täck över bunken och låt marineras i max 2 timmar i kylen.
- Trä kycklingen på 4 st grillspett.
- Grilla spetten tills kycklingen är helt genomstekt.
- Servera med valfria tillbehör.
Senaste kommentarer