Lasagne med morot
5-6 portioner
Ugnstemperatur 200 grader
Tillagningstid över 60 minuter
12 lasagneplattor
3 dl riven parmesanost (topping)
Köttfärssås
500 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka hackad timjan
2 morötter
2 msk kalvfond
1 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré
400 g frinkrossade tomater
3 dl syrad grädde
3 dl vatten
salt
peppar
örtsalt
olivolja till stekning
Bechamelsås
6 msk smör
5 msk vetemjöl
1 l mjölk
4 dl riven parmesan
salt
peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv morötterna grovt. Värm upp en panna med olja och fräs lök och vitlök utan att det tar färg. Tillsätt färsen i pannan. När färsen börjat få färg tillsätt timjan, rivna morötter, kalvfond, chiliflakes och tomatpuré. Rör om och häll ner finkrossade tomater, syrad grädde och vatten. Koka upp och sjud köttfärssåsen. Smaka av med salt och peppar.
Smält smöret i en kastrull, rör ned mjöl och späd sedan med mjölk. Vispa hela tiden så att det inte bränner fast. Låt såsen småkoka i 3-5 minuter och vispa under tiden. Tillsätt parmesan och smaka av med salt och peppar.
Ta fram en stor ugnsform och bred ut lite köttfärssås i botten. varva sedan köttfärssås, bechamelsås och lasagneplattor, avsluta med ett lager lasagneplattor och häll sedan över resterande bechamelsåsen tills det täcker alla lasagneplattor. Toppa med parmesan. Sätt in formen i ugnen i ca 40-45 minuter.
Senaste kommentarer