Lasagne med ricotta
En riktigt utsökt lasagne med hemgjorda pastaplattor. Vill du inte göra egen pasta går det jättebra med färdig köpta färska lasagneplattor. Istället för bechamelsås görs den här lasagnen med ricotta vilket gör den här lasagnen riktigt god och krämig.
Lasagne är en av våra favoriträtter och en av Elinas favoriträtter genom tiderna. Vilket också är en anledning till att vi har ett gäng olika lasagnerecept här på hemsidan. Sök bara på lasagne i sökfältet så kommer fler lasgnetips upp!

Print

Lasagne med ricotta

En ritkigt god och krämig lasagne med ricotta.
Course Huvudrätt, pasta
Cuisine Italienskt
Keyword krämig lasagne, krämig lasagne med ricotta, lasagne, lasagne med egen pasta, lasagne med ricotta
Prep Time 1 hour
Cook Time 1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours 30 minutes
Servings 6 portioner
Author Elina & Mickes Mat

Ingredients

Köttfärssås

  • 500 g nötfärs
  • olivolja till stekning
  • 1 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk torkad oregano
  • salt
  • svartpeppar
  • 800 g krossade tomater

Pastadeg

  • 300 g tipo-00 mjöl
  • 3 st hela ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk olivolja

Ricottasmet

  • 500 g ricotta
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 2 msk olivolja
  • 1 st ägg
  • 1 dl strimlad färsk salvia

Ost

  • riven mozzarella
  • riven parmesanost

Till servering

  • färska basilikablad

Instructions

Köttfärssås

  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Hetta upp en panna med olivolja. Lägg i löken och stek tills den mjuknat. Tillsätt färsen och stek tills all vätska försvunnit. Tillsätt vitlök och stek ytterligare i någon minut.
  • Tillsätt tomatpuré och låt fräsa i ca 1 minut.
  • Tillsätt timjan, oregano och krossade tomater. Låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda. Smaka av med salt och peppar. Låt köffärssåsen sjuda i minst 30 minuter men gärna 2 timmar.
    Ju, längre köffrässåsen får sjuda på låg värme ju mer smak kommer att framhävas.

Pastadeg

  • Placera mjölet på en bänk och forma en grop i mitten.
  • Vispa upp äggen lite lätt i en skål tillsammans med salt och olivolja. Häll ner äggen i gropen.
  • Arbeta sakta in mjölet från insidan av gropen med en gaffel, tills äggen inte rinner längre. Använd sedan båda händerna för att föra resten av mjölet över äggblandningen. Kånda snabbt ihop till en deg. Fortsätt att knåda tills degen känns mjuk men inte klibbig. Degen ska vara smidig.
    Tips, det kan bli över överflödigt mjöl, arbeta inte in det i degen utan skarpa undan det på sidan.
  • Plasta in degen med plastfolie och ställ den i kylen i ca 30 minuter.
  • Kavla ut pastadegen, gärna med en pastamaskin. Börja med att mata in degen i maskinen med grövsta inställningen. Minska sedan avstånden mellan valsarna med ett steg i taget. Kör igenom degen 2 gånger per inställning ner till den 7 inställningen på pastamaskinen. 
  • Skär pastadegen till lasagneplattor.

Ricotta

  • Blanda samman ricotta, salt, peppar, olivolja, ägg och strimlad salvia i en skål.

Montering

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Börja med ett lager av köttfärssås i botten av en ugnssäker form.
  • Lägg sedan ett lager av pastaplattor.
  • Bre på ett lager med ricotta. Strö över mozzarella och parmesan och bre på ett lager med köttfärsåså. Återupprepa detta steg och avsluta med ett lager av lasagneplattor, ricotta och ost som ett sista lager.
  • Ställ lasagnen i ugnen i ca 45 minuter.
  • Ta ut ur ugnen och låt lasagnen stå för att sätta sig.
  • Servera gärna toppat med färska basilikablad.
css.php