Ärtpasta
Smarrig och lättlagad ärtpasta som tar mindre än 30 minuter att laga. Dessutom är det här en ganska billigt rätt, vilket är ett plus. Till denna rätt används gröna ärtor som ger både god smak och härlig färg till rätten.

Print

Lättlagad ärtpasta

God och lättlagad pasta med gröna ärtor.
Course helgmiddag, Middag, vardagsmat
Cuisine lakto vegetariskt, pasta
Keyword ärtpasta, enkel vegetarisk pasta, lättlagad ärtpasta, lättlagad pasta recept, pasta med ärtor, pasta med gräna ärtor, pasta under 30 minuter, snabbt enkelt pasta recept, vegetarisk pasta, vegetarisk pastarecept
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 4 portioner pasta t.ex. tagliatelle
  • 300 g gröna ärtor, både frysta och färska går bra
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • ½ kruka basilika
  • 1 st citron, både fest och saft
  • 1 dl vatten från pastakoket
  • riven parmesan till servering

Instructions

  • Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
    Innan den färdigt kokta pastan silas av så spar minst 1 dl från pastavattnet.
  • Skala och finhacka vitlöken.
  • Hetta upp en panna med olivolja. Tillsätt vitlöken och stek tills den mjuknat.
  • Häll på grädden och koka upp.
  • Tillsätt 200 gram av ärtorna, blanda runt och låt puttra i några minuter. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  • Mixa såsen till en slät konsistens med hjälp av stavmixer, mixerkanna eller matberedare.
  • Tillsätt basilika i såsen och mixa ihop.
  • Häll såsen tillbaka i pannan och koka upp. Sänk värmen och smaka av såsen mes zest från citron, citronsaft och eventuellt med mer salt och svartpeppar.
  • Blanda ner resterande ärtor i såsen och låt sjuda i några minuter, tills ärtorna mjuknat något.
  • Blanda ner pastan och späd med pastavatten.
  • Servera pastan med att riva över parmesan och strö över mer citronzest och svartpeppar.
    Tips: även rostade pinjenötter är gott till.
css.php