Laxpudding
En riktigt god pudding med varmrökt lax som gräddas i ugnen för den riktigt fina ytan.

Print

Laxpudding

Laxpudding med varmrökt lax
Course fisk, Huvudrätt
Cuisine husmanskost, svenskt
Keyword husmanskost, laxlåda, laxpudding
Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes

Ingredients

  • 400 g varmrökt lax
  • 1 kg fast potatis
  • 2 st gula lökar
  • smör till stekning
  • 1 kruka dill

Äggstanning

  • 4 st ägg
  • dl grädde
  • dl mjölk
  • ½ kruka gräslök, finhackad
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peppar

Till servering

  • gröna ärtor
  • brynt eller skirat smör
  • citronklyftor

Instructions

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Koka potatisen tills den är mjuk. Låt ånga av.
  • Skala och skiva löken. Hetta upp en panna med smör och svetta löken mjuk i pannan utan att den tar färg. Ställ åt sidan.
  • Lägg alla ingredienser till äggstanningen i en bunke och vispa ihop.
  • Skiva potatisen i ca ½ – 1 cm tjocka skivor. Fördela ett lager potatis i botten av en ugnsform.
  • Fördela ut löken över potatisen och lägg på laxen.
  • Fördela dill över formen, spar gärna några kvistar till garnering.
  • Täck med ytterligare ett lager potatis.
  • Häll äggstanningen över potatisen och tryck till lätt med baksidan av en sked för att få en mer kompakt laxpudding.
  • Ställ formen i ugnen i ca 45 minuter.
  • Låt stå en stund efter ugnen för att puddingen skall sätta sig.
  • Servera med dillkvist, gröna ärtor, brynt eller skirat smör och en citronklyfta.

Häng gärna med på våra sociala medier! Om du inte gör det än!

css.php