Laxpudding
En riktigt god pudding med varmrökt lax som gräddas i ugnen för den riktigt fina ytan.

Print

Laxpudding

Laxpudding med varmrökt lax
Måltid fisk, Huvudrätt
Kök husmanskost, svenskt
Keyword husmanskost, laxlåda, laxpudding
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme 15 minuter

Ingredienser

  • 400 g varmrökt lax
  • 1 kg fast potatis
  • 2 st gula lökar
  • smör till stekning
  • 1 kruka dill

Äggstanning

  • 4 st ägg
  • dl grädde
  • dl mjölk
  • ½ kruka gräslök, finhackad
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk peppar

Till servering

  • gröna ärtor
  • brynt eller skirat smör
  • citronklyftor

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Koka potatisen tills den är mjuk. Låt ånga av.
  • Skala och skiva löken. Hetta upp en panna med smör och svetta löken mjuk i pannan utan att den tar färg. Ställ åt sidan.
  • Lägg alla ingredienser till äggstanningen i en bunke och vispa ihop.
  • Skiva potatisen i ca ½ – 1 cm tjocka skivor. Fördela ett lager potatis i botten av en ugnsform.
  • Fördela ut löken över potatisen och lägg på laxen.
  • Fördela dill över formen, spar gärna några kvistar till garnering.
  • Täck med ytterligare ett lager potatis.
  • Häll äggstanningen över potatisen och tryck till lätt med baksidan av en sked för att få en mer kompakt laxpudding.
  • Ställ formen i ugnen i ca 45 minuter.
  • Låt stå en stund efter ugnen för att puddingen skall sätta sig.
  • Servera med dillkvist, gröna ärtor, brynt eller skirat smör och en citronklyfta.

Häng gärna med på våra sociala medier! Om du inte gör det än!

css.php