Laxpudding
En riktigt god pudding med varmrökt lax som gräddas i ugnen för den riktigt fina ytan.
Laxpudding
Laxpudding med varmrökt lax
Ingredients
- 400 g varmrökt lax
- 1 kg fast potatis
- 2 st gula lökar
- smör till stekning
- 1 kruka dill
Äggstanning
- 4 st ägg
- 2½ dl grädde
- 1½ dl mjölk
- ½ kruka gräslök, finhackad
- 1 tsk salt
- ½ tsk peppar
Till servering
- gröna ärtor
- brynt eller skirat smör
- citronklyftor
Instructions
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka potatisen tills den är mjuk. Låt ånga av.
- Skala och skiva löken. Hetta upp en panna med smör och svetta löken mjuk i pannan utan att den tar färg. Ställ åt sidan.
- Lägg alla ingredienser till äggstanningen i en bunke och vispa ihop.
- Skiva potatisen i ca ½ – 1 cm tjocka skivor. Fördela ett lager potatis i botten av en ugnsform.
- Fördela ut löken över potatisen och lägg på laxen.
- Fördela dill över formen, spar gärna några kvistar till garnering.
- Täck med ytterligare ett lager potatis.
- Häll äggstanningen över potatisen och tryck till lätt med baksidan av en sked för att få en mer kompakt laxpudding.
- Ställ formen i ugnen i ca 45 minuter.
- Låt stå en stund efter ugnen för att puddingen skall sätta sig.
- Servera med dillkvist, gröna ärtor, brynt eller skirat smör och en citronklyfta.
Häng gärna med på våra sociala medier! Om du inte gör det än!
Välskriven & tydligt! ❤️
Smakrik och enkel!
Jättegott!
Tack för receptet. Blev kanon även om vi inte hade någon du eller gräslök hemma.