Lins- och kikärtsgryta med ajvar
4-5 portioner
Tillagningstid: under 60 minuter

1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 msk neutral olja
1 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk chiliflakes (kan uteslutas)
2 dl röda linser
1 (400 g) burk finkrossade tomater
ca 2-3 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 dl ajvar relish
2 1/2 dl havregrädde
salt
peppar
1 (410 g) burk kikärtor

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta med olja och fräs lök och vitlök utan att det tar färg i några minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs i ca 1-2 minuter. Tillsätt paprikapulver, chiliflakes och linserna och fräs ytterligare 1-2 minuter. Häll i finkrossade tomater, vatten och grönsaksfond. Låt koka upp och låt sedan grytan sjuda tills linserna börjat mjukna. Tillsätt sedan ajvar, havregrädde och smaka av med salt och peppar. Häll i kikärtorna. Låt grytan sjuda tills linserna är helt klara. Servera grytan med t.ex. ris och rostad lök.

css.php