Lins- och kikärtsgryta med ajvar
Linser och kikärtor i en gryta tillsammans med ajvar blir riktigt gott. Även enkel att laga. Den här grytan är vegetarisk så passar perfekt att göra om man är ute efter en vegetarisk och mättande gryta.
Grytan är mustig och såsen har tydliga toner av tomat och paprika. Tomatsmakerna kommer från krossade tomater och paprika smaken kommer från ajvar men även paprikapulver. Till grytan kan du välja den ajvar som du gillar. Ajvar finns som mild och stark. Ta en du föredrar. För att öka grytans krämighet tillsätts havregrädde.
Lins- och kikärtsgryta med ajvar
God vegetarisk gryta med röda linser, kikärtor och ajvar. Av receptet blir det 4-5 portioner.
Portioner 4 portioner
Ingredienser
- 2 dl röda linser
- 1 burk (410 g) kikärtor
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 msk neutral olja
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk chilifalkes (kan uteslutas)
- 1 burk (400 g) finkrossade tomater
- ca 2-3 dl vatten
- 2 msk grönsaksfond (koncentrerad)
- 2 dl ajvar relish
- salt
- svartpeppar
Till servering
- ris
- rostad lök
Instruktioner
- Skölj linser och kikärtor. Låt rinna av.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Hetta upp en gryta med olja och fräs lök och vitlök utan att det tar färg i några minuter.
- Tillsätt tomatpurén och fräs i ca 1-2 minuter.
- Tillsätt paprikapulver, chiliflakes och linser. Fräs ytterligare 1-2 minuter.
- Häll i finkrossade tomater, vatten och grönsaksfond. Låt koka upp. Låt grytan sjuda under lock tills linserna börjat mjukna.
- Tillsätt ajvar och havregrädde. Smaka av med salt och svartpeppar. Blanda ner kikärtorna.
- Låt grytan sjuda tills linserna är klara.
- Servera grytan med ris och rostad lök.
Senaste kommentarer