Morotskaka – Lättbakad och god
Denna klassiska favorit är ett måste när du vill bjuda på något som verkligen imponerar, både smakmässigt och visuellt. Morotskakan har en förmåga att passa alla tillfällen – från vardagens fika till större festligheter. Med sin kryddiga smak och krämiga frosting är den en riktig vinnare.
I detta recept får kakan en extra smakdimension tack vare kombinationen av kanel, kardemumma och en touch av ingefära och nejlika. Kryddorna balanserar den naturliga sötman från morötterna och ger kakan en värmande karaktär – perfekt för kyligare dagar.
Den fluffiga frostingen, gjord på färskost och smör med en hint av vanilj och citron, sätter pricken över i:et. Tänk dig en tugga där den mjuka, kryddiga kakan möter den lena, syrliga frostingen. Det är en smakupplevelse som du sent kommer glömma.
Förutom sin goda smak är morotskakan även enkel att baka, vilket gör den till en favorit för både nybörjare och de som är vana att baka. Den håller sig dessutom fräsch i flera dagar i kylen, vilket innebär att du kan förbereda den i god tid.
Morotskaka
Ingredients
- 250 g morötter (2 st stora)
- 1 msk malen kanel
- ½ msk malen kardemumma
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen nejlika (kan uteslutas)
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 1 dl neutral olja som rapsolja eller matolja
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
Frosting
- 300 g naturell färskost
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl florsocker
- citronskal från 1 citron
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader, över och under värme.
- Klä en plåt ca 36×27 cm med bakplåtspapper.
- Skala och finriv morötterna fint.
- Lägg de finrivna morötterna i en bunke och blanda med all kanel, kardemumma, ingefära och nejlika. Ställ åt sidan.
- I en bunke tillsätt ägg och strösocker.
- Vispa ägg och strösocker tills det bir riktigt vitt och pösigt med hjälp av elvisp i minst 5 minuter.
- Blanda ner olja och morötterna i ägg och sockersmeten.
- I en separat bunke blanda samman mjöl, bakpulver och salt.
- Sikta ner de torra ingredienserna och vänd ihop till en slät smet med hjälp av slickepott.
- Häll smeten i formen.
- Ställ kakan mitt i ugnen i va 40 minuter. Kakan är klar när ingenting fastnar på en provsticka.
- Ta ut kakan ur ugnen och låt svalna helt.
Frosting
- Vispa färskost och smör med hjälp av elvisp tills det blir riktigt fluffigt. Jag vispar ca 4-5 minuter.
- Tillsätt vaniljsocker och sikta ner florsocker. Vänd endast ihop till en jämn smet med en slickepott. Notis: Man ska INTE vispa ner florsockret i frostingen. Det ska endast vändas ihop med slickepott. För vispar man är det stor risk att frostingen spricker och blir lös/rinning/vattning. Vilket blir svårt att rädda.
- Bre frostingen över morotskakan och riv över citronskal.
- Ställ morotskakan i kylen så frostingen får sätta sig.
- Förvara morotskakan i kylen. Den håller sig i några dagar.
Senaste kommentarer