Nakkikastike
Är en finsk korvsås. Man kan säga att det är Finlands motsvarighet till Sveriges korvsstroganoff. Nakkikastike är busenkelt att laga och går snabbt. Den här rätten brukar man oftast göra till vardags, precis som med korvstroganoff. Det finns olika varianter på denna rätt precises så som det finns med den svenska motsvarigheten korvstroganoff. Varje individ sätter sin egen prägel på denna rätt. Så receptet nedan är Elinas variant på en Nakkikastike.

Vilken korv ska man använda?
Helst ska man använda finsk Nakki. Nakkikorv kan man hitta i välsorterade ICA Maxi butiker men även på Stora Coop. Vi bor i Västmanland där en ganska så stor del av befolkningen har finsk påbrå. Detta gör det enkelt att hitta olika finska produkter som finsk korv, piroger m.m.

Vad äter man till en nakkikastike?
Det vanligaste är att man äter kokt potatis eller potatismos till. Vi älskar att servera detta tillsammans med ett gott mos.

Skriv ut

Nakkikastike

Nakkikastike en finsk korvsås som är en vanlig vardagsrätt i Finland. Det finns olika varianter på denna rätt precises så som det finns med den svenska motsvarigheten korvstroganoff. Varje individ sätter sin egen prägel på denna rätt. Så detta är Elinas variant på en Nakkikastike.
Vad serverar man till? Oftast serveras detta med kokt potatis eller potatismos. Vi gillar att servera detta med ett gott mos.
Måltid Middag, vardagsmat
Kök finskt
Keyword finsk korvsås, finsk korvsås recept, finsk korvsoppa, korvsås, lättlagad korvrätt, nakkikastike, nakkikastike recept, recept på nakkikastike
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 25 minuter
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 400 g nakki, kan ersättas med grillkorv.
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • ½ st köttbuljongstärningar
  • 2 msk ketchup
  • ½-1 msk sötstark senap
  • ½-1 dl grädde, både mat eller vispgrädde går bra
  • salt
  • svartpeppar

Potatismos

  • 900 g mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • salt
  • svartpeppar

Till severing

  • saltgurka

Instruktioner

  • Skär korven i bitar.
  • Skala och hacka lök.
  • Hetta upp en panna. Tillsätt smör. Lägg i korven och stek korven i några minuter.
  • Lägg i löken och stek ytterligare i några minuter tills korven fått rikligt med färg.
  • Pudra över vetemjöl. Blanda samman och stek i någon minut.
  • Häll i vatten och smula ner buljongtärning.
  • Tillsätt ketchup, senap och grädde. Blanda samman och smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra i någon minut.

Potatismos

  • Skala potatis. Koka potatisen i lättsaltat vatten tills de mjuknat.
  • Värm smör och mjölk.
  • Häll av vattnet och låt ångas av.
  • Med en elvisp. Krossa potatisen och vispa sen samtidigt som du späder med vätska. Vispa till ett fluffigt mos och smaksätt med salt och peppar.
  • Servera tillsammans med nakkikastike och gärna några skivor av saltgurka.
css.php