Nudelsoppa på kycklingfond
En riktigt smakrik soppa på hemgjord kycklingfond.
Soppan tar sin tid om man ska koka fonden samma dag som serveringen. Men har man gjort fonden tidigare går det snabbare att laga.
Kycklingbenen till fonden rostas i ugnen eftersom detta kommer ge en mer fylligare och mörkare fond.

2 portioner
Tid: över 6 timmar om du kokar fonden samma dag som soppan ska serveras

Kycklingfond
1 hel färsk kyckling
rapsolja
300 g morötter
300 g stjälkselleri
300 g gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 tumstor bit ingefära
ca 2 liter vatten
några svartpepparkorn
2 lagerblad
1 näve färsk timjan
1 näve färsk persilja

Nudelsoppa
2-3 msk japansk soja
salt
2 ägg
urbenade kycklinglår, från styckningen
olja till stekning
2 portioner äggnudlar
4 skivor bacon
1 dl hackad salladslök + lite till garnering
röd chili, hackad efter smak

Kycklingfond
Sätt ugen på 200 grader.
Börja med att stycka kycklingen. Stycka ut bröstfilerna, vingarna och kycklinglår. Bena ur kycklinglår och drumsticksen. Spar kycklinglårdelarna till soppan och ställ i kylen. Frys in kycklingbrösten.
Lägg kycklingskrovet, vingarna och benen på en ugnssäker plåt. Ringla på lite olja. Ställ plåten i ugnen i ca 60-80 minuter, kycklingbenen ska bli gyllene men inte brända.

Under tiden benen rostas skär morot, stjälkselleri och lök i bitar. När benen är klara ta ut plåten.
Hetta upp en stor kastrull/gryta med olja och fräs morötter, stjälskselleri, lök och vitlök tills de fått fin färg. Tillsätt tomatpuré och ingefära och fräs i 1-2 minuter. Lägg i de rostade kycklingbenen i grytan. Ta ugnsplåten som benen låg på fyll den med lite vatten och skrapa den och häll sedan innehållet i kastrullen.
Häll sedan på vatten i kastrullen så att kycklingbenen täcks. Lägg sedan i svartpepparkorn, lagerblad, timjan och persilja.
Låt fonden sjuda på svag värme i 4 timmar. Skumma av den då och då under tiden den sjuder.

När fonden fått sjuda i 4 timmar. Ta fram ett durksalg och sila av fonden. Sila sedan fonden igen genom en finmaskig sil.
Nu är fonden klar.

Nudelsoppa
Koka upp fonden och låt sjuda. Smaksätt fonden med soja och salt.
Koka äggen så som du vill ha dom.
Skär kycklinglår i mindre bitar. Hetta upp en stekpanna med olja och bryn kycklingen i några minuter tills den fått fin färg. Lägg kycklingen i fonden. Tillsätt nudlarna och ca 1 dl salladslök i fonden och låt sjuda tills nudlarna är klara. Stek bacon i en panna och lägg sedan på ett hushållspapper så överflödigt fett absorberas. Skala och dela äggen.
Fördela soppan i två skålar och toppa soppan med ägg, bacon, salladslök och chili.




css.php