Öppen lasagne med sparris
En riktigt god lasagne som inte kräver tillagning i ugn. Den här lasagnen passar perfekt som huvudrätt men även som förrätt.

Print

Öppen lasagne med sparris och ricotta

En riktigt god lasagne som inte kräver tillagning i ugn. Den här lasagnen passar perfekt som huvudrätt men även som förrätt. 
Receptet ger två huvudrättsportioner men samma mängd kan ge fyra förrättsportioner.
Ricotta är en grynig italiensk färskost som är mild i smaken. Hettar man upp ricottan för mycket finns det risk att den blir grynigare. För att undvika detta använd inte för hög värme. För att binda ihop såsen skippa inte att använda vatten från pastakoket. Stärkelsen från pastavattnet kommer binda ihop och minska grynigheten i såsen.
Course Förrätt, Huvudrätt
Cuisine pasta
Keyword öppen lasagne med sparris, öppen lasagne recept, pasta med sparris, pasta med sparris och ricotta, sparrispasta
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes
Servings 2 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 4 st färska lasagneplattor
  • 1 knippe sparris
  • 1 st schalottenlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 tsk chiliflakes
  • 250 g ricotta
  • 1 st citron
  • 2 dl riven parmesan
  • salt
  • svartpeppar
  • pastavatten från pastakoket

Till servering

  • riven parmesan
  • persilja
  • olivolja

Instructions

  • Koka upp vatten i två kastruller. En kastrull för pastaplattorna och en kastrull för sparris.
  • Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
  • Bryt eventuellt av den torra nedre delen av sparrisen.
  • Skär sparrisen i mindre bitar ca (2-3 cm).
  • Salta det kokande sparrisvattnet. Blanchera sparrisen i ca 2-3 minuter. Sila av sparrisen och ställ åt sidan.
  • Hetta upp en panna med olivolja. Lägg i schalottenlöken och stek tills schalottenlöken mjuknat.
  • Tillsätt vitlöken och stek tills vitlöken mjuknat.
  • Tillsätt chiliflakes och häll ner vinet. Låt vinet reduceras ner till hälften.
  • Blanda ner ricottan, koka upp utan att stormkoka, sänk värmen och låt det sjuda.
  • Riv zest från citronen, blanda ner i såsen. Dela på citronen och pressa ner citronsaft. Smaka av så syramängden blir lagom enligt dig.
  • Blanda ner riven parmesan i såsen och smaka av med salt och peppar.
  • Blanda ner sparrisen i såsen.
  • Koka pastaplattorna i välsaltat vattnet i 2-3 minuter.
  • Blanda ner pastavatten i såsen till önskad konsistens.

Upplägg

  • Börja med en klick sås. Lägg på en pastaplatta, tillsätt sås och lägg på en pastaplatta och avluta med ett lager sås. Ringa på olivolja och strö över parmesan och persilja. Servera.
    För en huvudrätts portion går det åt 2 pastaplattor per portion.
    För förrättportion använd en 1 pastaplatta som delas i två bitar eller viks vid upplägget.
css.php