Ostfrallor
Ostfrallor är ju så himla gott. Det är ett av Mickes favoritbröd att äta och gärna till frukost. Såklart har vi därför också tagit fram ett recept på riktigt goda ostfrallor.
Ostfrallor
Riktigt goda ostfrallor.
Portioner 8 st
Ingredienser
- 25 g jäst
- 3 dl vatten
- 1 tsk salt
- 3 msk olivolja
- 1 msk flytande honung
- ca 9-10 dl vetemjöl special
Pensling och topping
- 1 st ägg
- 100 g riven ost, valfri lagrad ost
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke.
- Värm vattnet till fingervarmt (37 grader). Lös upp jästen med vattnet.
- Tillsätt salt, olivolja och honung och rör om.
- Tillsätt lite mjöl åt gången. Låt degen arbetas i ca 10 minuter till en smidig men kladdig deg med hjälp av en köksassistent. Arbeta degen ca 20 minuter för hand. Notis: degen ska vara kladdig och därför enklast att göra med hjälp av köksassistent. Den kladdiga degen kommer ge goda, luftiga bröd som inte är torra. Har man i för mycket mjöl kommer man få torra och kompakta bröd.
- Olja in en separat bunke. Placera degen i den nya bunken för jäsning. Täck över degen. Låt degen jäsa i 45-60 minuter till dubbel storlek. Notis: Genom att låta degen jäsa i en annan bunke än den knådades i. Kommer man enklare få ur degen på bakbordet sen när brödet ska formas just för att degen är kladdig.
- Tryck ut luften ur degen. Stjälp upp degen på ett mjölat bord. Dela degen i 8 bitar. Forma degbitarna till bullar och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över ost.
- Grädda bullarna i ca 15 minuter. Ta ut plåten och låt ostfrallorna svalna något innan servering.
- Ostfrallorna går utmärkt att frysa in.
Senaste kommentarer