Pannbiff med lök
En av våra husmansfavoriter är pannbiff med lök. Mycket lök ska det vara. Löken ska stekas riktigt länge på svag värme, då blir den som godast. Pannbiffarna gör vi på blandfärs för att få dom extra saftiga. Vill man så kan man göra pannbiffen på endast nötfärs också.

Annons:

Print

Pannbiff med lök

En riktigt god pannbiff med generöst med lök.
Pannbiffarna och löksyn görs med fördel i samma stekpanna. Detta för att pannbiffarna kommer ta smak av löken och löksyn kommer ta smak av pannbiffen. Vill man korta ner tillagningstiden på hela rätten kan löken och pannbiffen stekas i varsina pannor.
Course Huvudrätt, Middag
Cuisine husmanskost, svenskt
Keyword husmanskost pannbiff, klassisk husmankost pannbiff, klassisk husmanskost, pannbiff med lök, pannbiff med lök recept, pannbiff recepet, pannbiffar
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 30 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

Pressgurka

  • 1 st gurka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk ättika
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk persilja och dill

Pannbiff

  • 500 g blandfärs (går att byta ut mot nötfärs eller annan färs)
  • 1 st ägg
  • 1 ½ dl mjölk
  • ½ dl ströbröd
  • ½ st gul lök
  • 2 msk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar
  • neutralolja och smör till stekning

Löksky

  • 4 ½ st gul lök
  • neutral olja och en klick smör till stekning
  • 2 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • salt
  • svartpeppar

Till servering

  • kokt potatis
  • lingonsylt

Instructions

Pressgurka

  • Skölj och hyvla/skiva gurkan tunt med mandolin eller osthyvel.
  • Blanda samman vatten, socker, ättika, salt och svartpeppar i en skål.
  • Lägg i gurkan och strö över persilja och dill. Blanda.
  • Lägg gurkan under press med t.ex. en skål/tallrik och ställ något tungt ovanpå. Låt gurkan stå under press fram till servering.

Pannbiff och löksky

  • Vispa ihop ägg och mjölk i en skål/bunke. Tillsätt ströbrödet och blanda samman till en jämn och klumpfri smet. Låt svälla.
  • Skala och finhacka ½ lök. Hetta upp en stekpanna med olja och smör. Stek löken på svag värme tills den mjuknat. Under stekningen tillsätt en nypa salt till löken.
    Blanda ner löken i ströbrödsblandningen.
  • Lägg ner blandfärsen och tillsätt dijonsenap, salt och vitpeppar. Blanda samman till en jämn färssmet.
  • Innan färsen formas till biffar gör gärna ett stekprov och smaka av för att eventuellt justera kryddningen.
  • Forma till åtta pannbiffar.
  • Skala och skiva löken till lökskyn.
  • Hetta upp en panna med olja och smör. Stek löken på medelvärme i ca 10-15 minuter. Löken ska bli mjuk och brun men inte bränd och hård. Plocka upp löken ur pannan och ställ åt sidan.
  • I samma panna hetta upp den med att tillsätta mer olja och en rejäl klick smör. Stek pannbiffarna i omgångar på medelvärme tills de är helt genomstekta.
  • Lägg över pannbiffarna på en ugnsplåt. Ringla över en del av stekskyn över biffarna, använd inte alla steksy spar en del till löken. Ställ plåten in i ugnen på 60 grader för värmehålning.
  • Lägg tillbaka löken i pannan där pannbiffen stektes i. Stek löken på medelvärme i någon minut.
  • Tillsätt vatten och kalvfond.
  • Smaka av skyn med salt och peppar. Låt småputtra i några minuter.
  • Servera pannbiffarna med löskyn, pressgurka, potatis och lingonsylt.

Annons:

css.php