Pannkakor
Grundrecept på klassiska tunna pannkakor. Detta recept ger 8 st pannkakor. Servera med valfria tillbehör.
Pannkakor är en återkommande helgfrukost hemma hos oss. Här hemma är det framförallt 9 av 10 gånger Micke som steker just dessa pannkakor. För att han just är grym på det.
För att lyckas med tunna pannkakor generellt så är Mickes tips följande:
- Låt pannkakssmeten vila i minst 10 minuter, då hinner smeten sätta sig.
- Värm upp pannan sakta på medeltemperatur. Då blir pannans temperatur jämn och håller bättre jämfört med om man bränner på pannan på hög värme. Vi brukar använda nivå 5-6 på en induktionshäll med 10 steg.
- Ha tillräckligt med stekfett när du steker pannkakorna. Då får de fin färg och är enkla att vända.
- När du häller i smeten se till att smeten rinner ut över hela stekpannan. Vicka på pannan så smeten rinner ut över hela pannan.
- Ha tålamod. Stressar man igenom resulterar det i sämre resultat.
Pannkakor
Traditionella tunna pannkakor är gott och går att serveras med många olika tillbehör.
Portioner 8 st
Ingredienser
- 2 ½ dl vetemjöl
- ½ tsk salt
- 6 dl mjölk
- 3 st ägg
- 2 ½ msk smör till pannkakssmeten
- smör till stekning
Instruktioner
- Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet.
- Vispa ner saltet, resten av mjölken och äggen.
- Låt pannkakssmeten svälla i ca 10 minuter.
- Smält smöret och och vispa ner det i pannkakssmeten.
- Grädda tunna pannkakor tills de fått fin gyllene färg på bägge sidor.
- Servera pannkakorna t.ex. med sylt, bär, florsocker, grädde eller glass.
Senaste kommentarer