Pannkakor
Grundrecept på klassiska tunna pannkakor. Detta recept ger 8 st pannkakor. Servera med valfria tillbehör.

Pannkakor är en återkommande helgfrukost hemma hos oss. Här hemma är det framförallt 9 av 10 gånger Micke som steker just dessa pannkakor. För att han just är grym på det.

För att lyckas med tunna pannkakor generellt så är Mickes tips följande:

  • Låt pannkakssmeten vila i minst 10 minuter, då hinner smeten sätta sig.
  • Värm upp pannan sakta på medeltemperatur. Då blir pannans temperatur jämn och håller bättre jämfört med om man bränner på pannan på hög värme. Vi brukar använda nivå 5-6 på en induktionshäll med 10 steg.
  • Ha tillräckligt med stekfett när du steker pannkakorna. Då får de fin färg och är enkla att vända.
  • När du häller i smeten se till att smeten rinner ut över hela stekpannan. Vicka på pannan så smeten rinner ut över hela pannan.
  • Ha tålamod. Stressar man igenom resulterar det i sämre resultat.
Skriv ut

Pannkakor

Traditionella tunna pannkakor är gott och går att serveras med många olika tillbehör.
Måltid Frukost, Lunch, Middag
Kök husmanskost, svenskt
Keyword grundsmet pannkakor, grundsmet plättar, pannkakor, pannkakor recept, plättar, plattar recept, tunna pannkakor
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 45 minuter
Portioner 8 st
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 2 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 st ägg
  • 2 ½ msk smör till pannkakssmeten
  • smör till stekning

Instruktioner

  • Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet.
  • Vispa ner saltet, resten av mjölken och äggen.
  • Låt pannkakssmeten svälla i ca 10 minuter.
  • Smält smöret och och vispa ner det i pannkakssmeten. 
  • Grädda tunna pannkakor tills de fått fin gyllene färg på bägge sidor.
  • Servera pannkakorna t.ex. med sylt, bär, florsocker, grädde eller glass.
css.php