Panpizza
Hemgjord panpizza är riktigt gott och något man borde göra oftare. Panpizza hamnar lätt i skymundan men den förtjänar sin egen plats i rampljuset. Panpizza är ju en egen pizzavariant och ska inte jämföras med napolitansk pizza tycker vi. Eftersom de är väldigt olika varandra och var har sin egna plats och tillfälle.
Botten på vår panpizza påminner om foccachiabrödet, både i smak och konsistens med knapriga kanter och luftig mitten. Vi tycker om att toppa panpizzan med pepperonikorv och för ännu mer hetta kan man toppa med jalapeños. Men du kan använda de toppings du är sugen på. Tomatsåsen brukar vi köpa hem passerade tomater som vi kokar upp tillsammans med kryddor. Om man vill kan man köpa en redan smaksatt tomatsås.
Vilken ugnspanna ska man ha till panpizza?
Val av ugnspanna är viktigt och det är viktigt att pannan tål hög värme. För man vill ha just en hög ugnstemperatur, minst 250 grader men gärna ännu högre som 275 grader. Det är den höga temperaturen som gör panpizzan så god och den får de där krispiga kanterna och den fluffiga mitten.
Vi använder oss av en ugnsform av rostfritt stål med måtten 25 x 35 cm.
Pannpizza
Ingredients
- 5 ½ dl finsiktat vetemjöl gärna sorten Manitoba
- 2 tsk torrjäst
- 1 tsk strösocker
- ½ tsk salt
- 2 ½ dl vatten
- 1 msk olivolja
Tomatsås
- 200 g passerade tomater
- 1 msk olivolja
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 tsk chiliflakes
- ½ tsk salt
- ½ tsk lökpulver
- ½ tsk vitlökspulver
- 1 msk torkad oregano
- 1 nypa strösocker
Toppings förslag
- riven mozzarella
- peperonikorv
- jalapeños
- riven parmesan
Instructions
- Blanda samman mjöl och torrjäst i en bunke. Låt stå 10 minuter eller enligt förpackningens anvisning.
- Värm vatten till fingervarmt.
- Blanda ner socker och salt med mjölet. Tillsätt fingervarmt vatten och olivolja.
- Knåda ihop degen till en smidig deg för hand eller med hjälp av maskin. Degen ska vara ganska kladdig men ändå hanterbar med händerna.
- Forma degen till en boll och placera i en oljad bunke. Täck över och låt jäsa i ca 45 minuter.
- Ta fram en ugnsform ca 25 x 35 cm. Att tänka på är att använda en ugnsform minst tål 250 grader men gärna ännu högre temperaturer som 275 grader. Olja in ugnsformen rikligt med olivolja. Strecha ut degen och placera i ugnsformen så degen täcker hela ugnsformen. Täck över och låt jäsa 60 minuter.
- När ca 30 minuter av jäsningen återstår sätt ugnen på minst 250 grader men gärna 275 grader.
Tomatsås
- Skala och hacka vitlök.
- Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i några minuter.
Montering och gräddning
- Bre tomatsåsen över pizzan och toppa pizzan med valfria toppings.
- Grädda pizzan i nedre delen av ugnen i ca 12-22 minuter, beroende på vilken temperatur ugnen är på. ca 15 minuter på 275 grader ca 20-22 minuter på 250 graderPizzan är klar när pizzabotten fått din färg på undersidan.
- Ta ut pizzan och toppa med riven parmesan. Skär i bitar och servera.
Senaste kommentarer