Pitabröd
Hembakat pitabröd tycker vi är mycket godare än de man köper i butik. Oftast tycker vi att pitabröden man köper i butik är alldeles för små, svåra att fylla och torra så de enkelt går sönder. Med detta recept kommer man få större pitabröd som har god smak och håller ihop utan att de faller sönder när de fylls.

Här har vi fyllt pitabrödet med vår hemgjorda enkla gyros som tillagas i ugnen utan roterande spett. För receptet på gyros klicka här.

Print

Pitabröd

Hemgjorda pitabröd, riktigt gott och godare än de man köper i butik.
Bäst resultat får man genom att använda sig av pizzasten då brödet kommer vara i kontakt med den varma pizzastenen. I kontakt med den riktigt heta pizzastenen kommer brödet få en fin yta och blåsa upp under gräddningen. Därför rekommenderar vi att man använder sig av en pizzasten när brödet ska gräddas.
Det går självklart att grädda pitabrödet utan pizzasten. Använd då en bakplåt med bakplåtspapper. Tänk bara på att brödet kommer behöva längre tid i ugnen för att bli genomgräddat.
Course Bröd
Cuisine bröd
Keyword pitabröd, pitabröd recept, recept på pitabröd
Servings 8 st bröd
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 1 paket torrjäst (14 g)
  • 18 g strösocker
  • 480 g vatten
  • 750 g tipo-00 mjöl
  • 15 g salt

Instructions

  • Blanda samman torrjäst, strösocker och vatten i en bunke. Låt stå i 5 minuter.
  • I en separat bunke blanda mjölet med saltet.
  • Häll all vätska över mjölet och forma till en deg. Knåda degen för hand i ca 3-5 minuter tills du får en smidig deg. Degen ska vara kladdig men ändå smidig.
  • Forma degen till en boll. Ta fram en ny bunke och olja in bunken lite lätt. Lägg degen i bunken och täck över med plast. Låt jäsa i 1 timme.
  • Under tiden degen jäser placera pizzastenen i mitten av ugnen. Sätt ugen på 250 grader, över- och undervärme. När ungen kommit upp i 250 grader, placera pizzastenen i ugnen och förvärm i minst 30 minuter innan bröden gräddas.
    Notis: Viktigt att pizzastenen får förvärma så den hinner bli riktigt varm till brödet ska gräddas för bästa resultat.
  • När degen jäst färdigt. Dela degen i 8 jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bollar. Täck över och låt jäsa i 15 minuter.
    Notis: För att bröden ska bli lika stora rekommenderar vi att väga brödbitarna.
  • Mjöla bordet. Kavla ut bollarna till runda bröd med en diameter på ca 20 cm.
  • Grädda ett bröd i taget genom att placera på pizzastenen i ugnen. Grädda brödet i ca 1-2 minuter. Vänd på brödet och grädda ytterligare i 1-2 minuter.
    Ta ut brödet och lägg på ett galler/träskärbräda och täck över brödet med en bakduk.
    Ingen pizzasten? grädda 1-2 bröd åt gången genom att placera dem på en ungsplåt med bakplåtspapper. Brödet kommer behöva gräddas längre tid ca 4-6 minuter per sida.
  • Servera pitabrödet med valfria tillbehör.
  • Pitabrödet går jättebra att frysa in också.
css.php