Pumkin Spice Latte
Detta är en höstlig latte dryck med smak av pumpa, kanel, ingefära, nejlika och muskot. En riktigt smakrik och varm höstkaffe. Vanligast är väl att man beställer en Pumpkin Spice latte på café men att göra den hemma är inte speciellt svårt. Det blir mycket billigare att göra den hemma.
För att kunna göra detta hemma behöver man ha pumpasirap. Man kan köpa färdig pumpasirap men att göra egen kostar mindre och den blir godare. Pumpa sirapen smaksätt med pumpa och Pumpkin Spice krydda. Pumpkin spice krydda består av en blandning av kanel, ingefära, nejlika och muskot. Vill man ha lite mer sting eller pepprighet i kryddblandningen kan man tillsätta cayennepeppar, kryddpeppar eller svartpeppar också.
Sen är det bara att blanda pumpasirap med kaffe gärna espresso men vanligt bryggkaffe fungerar också. Om bryggkaffe används ta några extra skopor av kaffe till den mängd du kokar. Utöver pumpasirap och kaffe behöver man mjölk, grädde och lite extra pumpakrydda att strö över. Vilken mjölk och grädde du vill använda är helt valfritt. Använd vanlig eller växtbaserad, ta det du föredrar.
Pumkin Spice Latte
Ingredienser
Pumpapuré
- 1 st pumpa (ca 2 kg)
Pumpkin spice krydda
- 2 msk malen kanel
- 2 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen nejlika
- 1 tsk malen muskotnöt
Valfritt om man vill ha pepperighet och hetta till sin kryddmix (välj ett av alternativen)
- 1/4 tsk malen kryddpeppar
- 1/4 tsk malen svartpeppar
- 1 nypa cayennepeppar
Pumpasirap, blir ca 4 dl sirap
- 4 dl strösocker
- 4 dl vatten
- 2 dl pumpapuré
- 2 tsk pumpkin spice kryddmix
Pumpkin spice latte
- 2 msk eller valfri mängd pumpasirap
- 1-2 dl starkt bryggkaffe eller espresso
- 1,5-2 dl mjölk
- valfri mängd vispad grädde
- pumpkin spice kryddmix att pudra över
Instruktioner
Pumpapuré
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela på pumpan och gröp ur kärnorna. Dela pumpan ytterligare och skär i stora bitar.
- Lägg pumpabitarna på ugnsplåt med bakplåtspapper med skalsidan uppåt. Ta en gaffel och nagga pumpabitarna.
- Ställ i ugnen i ca 45 minuter. Pumpan ska bli mjuk. När pumpan är klar låt svalna.
- Riv bort skalet och lägg pumpabitarna i en mixer. Mixa till en slät puré.
- Överbliven pumpapuré kan frysas in eller används till t.ex. brödbak.
Pumpkin spice kryddmix
- Blanda samman kryddorna.
- Förvara kryddmixen i en tätsluten behållare.
Pumpasirap
- I en kastrull tillsätt strösocker, vatten, pumpapuré och pumpakryddmix.
- Koka upp och sänk värmen. Låt sjuda i ca 10-15 minuter tills vätskan får en sirapig konsistens.
- Sila av sirapen. Detta för att få bort resterna från pumpapurén.
- Häll sirapen över i en förvärrad glasflaska. Fröslut burken och låt svalna i rumstemperatur.
- Sirapen förvaras i kylskåp och håller ca 1 månad.
Pumkin spice latte
- Koka kaffe.
- Värm mjölk utan att den börjar koka.
- I en kopp tillsätt sirap och kaffe. Blanda och häll på mjölk och toppa med visad grädde och pumpakryddmix.
Senaste kommentarer