Ravioli med kronärtskockskräm och brynt salviasmör
Hemgjord pasta är underbart gott. Det tar en stund att göra men det är det värt. Denna rätt passar både som huvudrätt och även som en förrätt. Vid utförandet av denna rätt är det enklast att ha en pastamaskin eftersom det underlättar utkavlingen av pastadegen.

4 portioner
Tid: över 60 minuter

Pastadeg
ca 250 g Tipo-00 mjöl
2 ägg + äggula 
1/2 tsk salt 
1 msk olivolja 

Kronärtskockskräm
1 burk (390/240 g) kronärtskockshjärtan i lag
1 vitlöksklyfta 
100 g färskost naturell
Zest från 1/2 citron 
1 1/2 dl parmesan finriven 
salt
peppar

Brynt salviasmör
100 g smör
1 kruka salvia

Rostade pinjenötter
30 g pinjenötter

Till servering
riven parmesan

Pastadeg
Placera mjölet på en bänk och forma en grop i mitten. Vispa upp äggen lite lätt i en skål tillsammans med salt och olivolja. Häll ner äggen i gropen. Arbeta sakta in mjölet från insidan av gropen med en gaffel, tills äggen inte rinner längre. Använd sedan båda händerna för att föra resten av mjölet över äggblandningen. Knåda snabbt ihop till en deg. Fortsätt att knåda degen tills den känns mjuk men inte klibbig. Det ska vara en smidig deg. Plasta in degen med plastfolie och ställ den i kylen i ca 30 minuter.

Kronärtskockskräm
Häll av lagen som kronärtskockorna ligger i och låt rinna av en stund. Skala och finhacka vitlöken. Lägg kronärtskockorna och vitlöken i en matberedare och mixa ihop. Tillsätt färskosten och mixa ihop. Blanda sedan ner zitronzest, finriven parmesan och smaka av med salt och peppar.

Brynt smör
Lägg smöret i en kastrull och smält på hög värme. När smöret börjar komma upp i temperatur lägg i salviabladen.
(Ett tips är att lägga salviabladen i handflatan och sedan slå dem mellan händerna detta för att frigöra mer smak). Värm smöret tills det får en gyllenbrun färg och nötig doft. Ta från värmen.

Rostade pinjenötter
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått fin färg.

Ravioli
Kavla ut pastadegen med hjälp av en pastamaskin. Börja med att mata in degen i maskinen med grövsta inställningen. Minska sedan avstånden mellan valsarna med ett steg i taget. Kör igenom degen 2 gånger per inställning ner till den 7 inställningen på pastamaskinen.
När pastadegen är färdigkavlad, skär ut ca 5-6 cm stora rundlar med ett runt kakmått. 
Lägg sedan ungefär 1 tsk fyllning på mitten av varje rundel. Fukta sedan ett finger med vatten och gör en cirkel runt fyllningen. Vik sedan varje rundel dubbel och nyp ihop kanterna med fingrarna. Dra försiktigt ner hörnen så att det blir en halvmåne. Tryck eventuellt hörnen med en gaffel. 
Koka 4-5 ravioli åt gången i välsaltat vatten i en rymlig kastrull. Raviolin är klar när de flyter upp till ytan. Det tar ca 1-2 minuter. Provkoka gärna 1 ravioli först och smaka av för att avgöra koktiden.
När raviolin är klar lyft upp dem försiktigt men hjälp av en hålslev.

Servering
Servera raviolin med brynt salviasmör, rostade pinjenötter och riven parmesan.

css.php