Ricottaostkaka
En riktigt god ostkaka som är enkel att göra. Självaste ostkakan görs endast på 3 ingredienser: ricotta, ägg och socker. Äggen separeras och äggvitorna vispas ihop till ett hårt skum. Blandar samman äggulor, ricotta och socker. Vänder varsamt ner äggvitorna och in i ugnen. Vid servering kan man gärna toppa ostkakan med färska bär och florsocker. Servera gärna med en klick vispad grädde. Ostkakan kan både serveras ljummen eller kall. Vi tycker den är godast ljummen.
Ricottaostkaka
Enkel ostkaka med få ingredienser. Av receptet får man ut 6 st större bitar eller 8 st mindre.
Servings 6 bitar
Ingredients
- 3 st ägg
- 500 g ricotta
- ¾ dl strösocker
Till servering
- florsocker
- färska bär t.ex. jordgubbar
- vispad grädde
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klä en springform (ca 22 cm) både botten och kanter med bakplåtspapper.
- Separera äggvita och äggulor i varsin bunke.
- Vispa äggvitorna hårt med hjälp av en elvisp. Bunken ska gå att vända upp och ner.
- Blanda äggulor med ricotta och socker med hjälp av slickepott.
- Vänd varsamt ner vispade äggvitorna i ricottasmeten.
- Lägg över smeten i springformen.
- Grädda ostkakan mitt i ugnen i ca 60 minuter. Ostkakan ska få fin gyllene färg men ska inte bli bränd.
- Ta ut ur ugnen och låt svalna helt.
- Innan servering pudra över florsocker och toppa med bär. Servera med en klick vispad grädde.
Väldigt god! Fick mer än godkänt av dem som fick smaka. Superlätt o göra också ju! Blir precis som vanlig ostkaka.
Härligt att höra! Tack för din kommentar 😀