Rosolli – Finsk julsallad

Rosolli är en traditionell julsallad i Finland som serveras på julbordet. Varje familj har dessutom oftast sin version av denna sallad. Här kommer min variant. Se även min Youtube video där visar jag receptet steg för steg. Men jag rekommenderar att den delen som är värd att se är hur jag gör dressingen till salladen. Då man inte får vispa grädden för hårt.

Print

Rosolli – Traditionell finsk julsallad

Rosolli är en härlig sallad på rödbetor.
Course finsk julmat, julmat, klassisk julmat
Cuisine finsk julmat, finska recept, finskt, julmat
Keyword finsk julsallad, finsk rödbetssallad, julmat i finland, rosolli, rosolli recept, traditionell finsk julmat
Prep Time 45 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes
Servings 6 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

Rosolli

  • 2 st potatisar
  • 3 st mindre morötter
  • 1 st äpple typ Ingrid marie eller Granny Smith
  • 3 st hela gurkor i ättikslag
  • ca ⅓ burk (710 g) med inlagda rödbetor (säg till att det ungefär är lika mängd som av potatis
  • ½-1 st gul lök eller rödlök

Dressing

  • 2 dl vispgrädde
  • 3-5 tsk rödbetslag
  • salt
  • vitpeppar eller svartpeppar
  • 1-2 tsk ättikssprit
  • ½ – 1 tsk strösocker

Instructions

  • Koka potatis och morötter mjuk. Du kan välja att skala innan eller efter kokningen. Gör det du föredrar.
  • Låt potatis och morötter svalna.
  • Skär potatis och morötter i tärningar.
  • Skala och tärna äpplet.
  • Skär gurkor och rödbetor i tärningar.
  • Skala och skär löken i bitar. Jag skälv tar inte en hel lök utan anpassar lök mängden efter tycke. Lagom mängd är bra så löken inte tar över hela salladen.
  • Antingen så blandar du samman alla ingredienser i en skål eller så arrangerar du allt på ett fat var får sig i olika rader.

Dressing

  • Vispa grädden tills den är fluffig. Viktigt att inte vispa grädden för hårt för då blir dressingen gryning.
    Se videon ovanför dett recept för vad som är rätt konsistens och fel konstisen.
  • Blanda grädden med rödbetslag, salt, peppar, ättikssprit och strösocker. Smaka av.
  • Dressingen serveras oftast på sidan av salladen.
    Blandar man salladen med dressingen kan den bli vattning då saltet, syran tenderar att dra åt sig vätskan så blir dressingen bli lös.
css.php