Rostbröd med havre
Ett gott rostbröd som blir riktigt gott när det rostas. Det här brödet kan både göras med fiber havregryn och vanliga havregryn. Vi har provbakat med båda och resultatet blir bra med båda havregrynssorterna.
Knådning
Den här degen ska knådas länge då vetemjöl special används i detta recept. Vi knådar länge för att få fina långa glutentrådar som inte går sönder vid hantering. Vetemjöl special ska arbetas längre tid än vanligt vetemjöl eftersom det innehåller mer protein. Med vetemjöl special får man fina luftiga bröd också förutsatt att degen arbetas korrekt.
Olika knådningstider
När vi vakar bröd använder vi vår köksassistens som är en Kenwood XL elite. Vi knådar med degkrok. Med vår maskin knådar vi just detta recept i ca 20-25 minuter. Tänk på att anpassa tiden utifrån den maskin du har. Olika maskiner är olika kraftfulla och det påverkar hur lång tid man behöver knåda. Till exempel en Ankarsrum kan behöva kortare tid då det finns andra redskap som degrulle man kan använda för att knåda degen. Det viktigaste är att knåda tillräckligt länge så fina långa glutentrådar bildas. Det är även viktigt att man lär känna sin maskin man har. Lär man sig hur sin maskin fungerar kommer man få bättre resultat på sin bakning. ’
Självklart kan man även knåda detta recept för hand. Var beredd på att det kommer ta tid att få till en fin deg.
Vad är långa fina glutentrådar?
Långa fina glutentrådar är när man töja ut degen utan att degen vill gå av. Går degen sönder direkt man försöker töja ut den är glutentrådarna för svaga och behöver arbetas ytterligare.
Rostbröd med havre
Ingredienser
- 4 dl fiberhavregryn eller vanliga havregryn
- 6 dl kokande vatten
- 50 g smör
- 25 g jäst
- 2 dl ljummet vatten
- 2 msk flytande honung
- 2 tsk salt
- ca 11-12 dl vetemjöl special
Pensling
- vatten
Topping
- havregryn
Instruktioner
- Lägg havregrynen i en bunke. Koka upp 6 dl vatten. När vattnet kokar häll över havregrynen. Låt havregryn stå och svälla tills det är fingervarmt 37 grader. Man kan röra om då och då för att temperaturen ska gå ner lite snabbare.
- Smält smöret.
- Rör ut jästen i ljummet vatten. Vattnet behöver inte vara fingervarmt.
- Rör ner jästen i bunken med havregrynen. Tillsätt smör, honung och salt.
- Tillsätt mjöl och arbeta degen i maskin eller för hand tills degen fått fina långa glutentrådar.
- Täck över degen och låt jäsa under bakduk eller plastfolie i ca 20 minuter.
- Klä två brödformar med bakplåtspapper.
- Dela degen i två bitar och forma till avlånga limpor på ett mjölat bord.
- Lägg bröden i formarna. Täck över och låt jäsa i cirka 30 minuter. Bröden ska återfå sin fluffighet upplever du att bröden behöver jäsa längre? Låt bröden jäsa längre.
- Sätt ugnen på 250 grader, över och under värme.
- Pensla bröden med vatten och toppa med havregryn.
- Ställ bröden i ugnen och sänk genast värmen från 250 grader ner till 225 grader. Grädda bröden i ca 30 minuter. Brödet är klart när det nått en innertemperatur på 96-98 grader.
- Ta ut bröden och låt bröden svalna i brödformarna.
- Tips! Om du ska du frysa bröden? Kom ihåg att skära upp bröden i skivor innan frysning.
Senaste kommentarer