Semlor, 10 st
Tillagningstid över 60 minuter
Ugnstemperatur 225 grader
Bulldeg
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk malen kardemumma
100 g rumsvarmt smör
7-8 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
100-150 g mandelmassa
2 1/2 – 3 msk mjölk
Garnering
ca 2 dl vispgrädde
florsocker
Bullar
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen löst upp. Häll ner resten av mjölken, tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och smör. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta degen för hand eller med hjälp av köksassistent tills degen släpper bunkens kanter.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg degen på ett mjölad yta och dela degen i 10 bitar. Forma varje bit till en slät bulle och lägg över på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 20 minuter.
Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ungen i ca 10 minuter. Ta ut bullarna och låt svalna på ett galler.
Fyllning och garnering
Skär av ett lock på varje bulle och gröp en grop i varje bulle. Riv mandelmassa med hjälp av ett rivjärn och blanda mandelmassan med urgröpta bullsmulorna och mjölken. Fyll sedan bullarna med mandelmassafyllning.
Vispa grädden. Spritsa eller klicka grädden på bullarna och lägg på locket och pudra över med florsocker.
Senaste kommentarer