Skinksås – krämig och god

Skinksås serverad med pasta är en rätt som alltid har en särskild plats i mitt hjärta. När jag, Elina, gick i låg- och mellanstadiet var det en av de rätter jag alltid såg fram emot att äta i skolmatsalen. Smaken av den krämiga skinksåsen, med en hint av senap och inslag av örter, är något jag aldrig glömt. Utifrån mitt minne har jag valt att skapa min egna version av denna rätt.

Vilken senap ska man välja?
När det kommer till att välja senap för denna rätt, är det verkligen upp till din personliga smak. Själv föredrar jag att använda sötstark senap, då den ger en fin balans mellan sötma och hetta som lyfter fram smakerna i såsen. Men det är viktigt att notera att även dijonsenap eller andra typer av senap fungerar utmärkt i denna rätt. Dijonsenap tillför en något skarpare och mer distinkt smak, vilket ger en intressant twist till den klassiska skinksåsen. För den som vill ha en mildare smak kan man välja en vanlig svensk senap eller en mildare variant av dijonsenap.

När du gör din egen skinksås har du friheten att justera smakerna efter eget tycke. Kanske vill du lägga till lite extra örter, som timjan eller persilja, för att förstärka den fräscha smaken. Eller så kanske du föredrar en lite krämigare konsistens och väljer att tillsätta lite extra grädde. Det fina med denna rätt är att den är så mångsidig och lätt att anpassa efter olika smakpreferenser. Oavsett vilken senap eller vilka örter du väljer, så hoppas jag att du ska uppskatta den här rätten.

skinksås med pasta
Pasta med skinksås
Skriv ut

Pasta med skinksås

Krämig och lättlagad skinksås som serveras med pasta. Detta är vårt grundrecept.
Måltid Middag, vardagsmat
Kök pasta, skinka
Keyword krämig skinksås, pasta med skinksås, pasta med skinksås recept, skinksås, skinksås recept
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 35 minuter
Portioner 4 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 4 portioner valfri pasta
  • 1 st gul lök
  • smör till stekning
  • 400 g strimlad rökt skinka
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk senap, gärna sötstark
  • salt
  • svartpeppar
  • ½ kruka först persilja, även fryst går bra
  • ¼ dl hackad gräslök

Instruktioner

  • Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
  • Skala och hacka löken.
  • Hetta upp en panna med smör.
  • Lägg i löken och stek löken tills den mjuknat något.
  • Lägg i skinkan och stek tills skinkan fått färg.
  • Pudra över mjölet och blanda samman.
  • Tillsätt vatten och grädde, rör om och låt koka upp.
  • Smaksätt såsen med senap, salt och svartpeppar.
  • Låt såsen puttra i några minuter.
  • Blanda ner örterna.
  • Servera såsen med valfri pastasort.
css.php