Spaghetti med tomatsås och parmesanköttbullar
4 portioner
Tillagningstid ca 60 minuter
4 portioner spaghetti
1 citron
Tomatsås
400 g krossade tomater
1 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
salt
peppar
örtsalt
1 tsk honung
1-2 dl pastavatten
valfri mängd saft från citron
1/2 kruka hackad bladpersilja
1/2 kruka hackad basilika
Köttbullar
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
500 g nötfärs
salt
peppar
skal från citron
2 dl finriven parmesan
smör till stekning
Riven parmesan till servering
Börja med tomatsåsen. Häll krossade tomater och vatten i en kastrull. Smula ner grönsaksbuljongtärningen och pressa ner vitlöksklyftorna. Tillsätt tomatpuré, olivolja, timjan, salt, peppar och örtsalt. Ställ kastrullen på spisen, koka upp och sänk sedan värmen och låt tomatsåsen puttra.
Koka upp rikligt saltat pastavatten. Under tiden pastavattnet kokar upp gör du köttbullarna.
Lägg ströbröd i en bunke/skål, häll över mjölken och låt stå i några minuter.
Tillsätt färs, ägg, salt och peppar. Riv ner skal från en citron och lägg i parmesan. Blanda allt väl och forma till ca 20 st köttbullar.
Lägg spaghettin i det kokande pastavattnet, låt koka tills pastan är al dente.
Hetta upp en stekpanna med smör. Stek köttbullarna tills de är genomstekta.
Tillsätt honung, 1-2 dl pastavatten, saft från citron, bladpersilja och basilika i tomatsåsen. Häll ur pastavattnet och blanda pastan med tomatsåsen.
Servera pastan med köttbullarna och riv över parmesan.
Senaste kommentarer