Traditionell morotslåda
Porkkanalaatikko, morotslåda på svenska är min (Elina) favorit låda på det finska julbordet. Det har det varit ända sen jag var liten. Det jag uppskattar med morotslådan är det söta från morötterna som möter det söta tonerna från sirapen och de härliga riskornen.

Morotslåda har inte funnits på det finska julbordet lika länge som kålrotslådan. Kålrotslåda har man serverat ända sen 1700-talet, kanske ännu tidigare än så. Medan morotslådan har serverats från 1900-talet eller mer specifikt 1930-talet. Men sen dess har morotslådan fått en självklar plats på det finska julbordet och så även hos min finska familj.

Vad är skillnaden mellan en kålrotalåda och morotslåda?
Största skillnaderna är att morotslådan innehåller risgrynsgröt vilket inte kålrotslådan gör.

Skriv ut

Traditionell morotslåda

Morotslåda traditionell finsk julmat.
Måltid julmat
Kök finskt, julmat
Keyword finsk julbord, finsk julmat, finsk mat, finsk morotslåda, finska jullådor, julmat, morotslåda, morotslåda recept, recept finsk jul mat, traditionell finsk morotslåda
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 3 timmar
Total tid 3 timmar 20 minuter
Portioner 8 portioner
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 1 kg morötter
  • vatten
  • 2 dl kokspad
  • 1 ½ dl grötris
  • 2 krm salt
  • 3 dl vatten
  • 6 dl mjölk gärna standardmjölk
  • 1 ½ tsk salt
  • 2 st ägg
  • ½ dl mörk sirap
  • ¼ tsk vitpeppar (gärna men med pepparkvarn)
  • ½ tsk malen muskot (kan uteslutas)

Topping

  • ströbröd
  • några smörklickar

Övrigt

  • smör till smörjning av ugnsform

Instruktioner

  • Skala morötter. Skär i lika stora bitar. Lägg över i kastrull. Fyll på med vatten och tillsätt salt.
  • Koka morötterna tills de är riktigt mjuka så de är enkla att mosa/mixa.
  • Under tiden morötterna kokar gör gröten.
  • Tvätta gärna riset. Lägg riset i en kastrull med 3 dl vatten. Tillsätt salt.
  • Koka upp och sänk värmen. Småkoka riset under lock tills nästan allt vatten har absorberats.
  • Tillsätt all mjölk. Sjud under lock tills en risgrynsgröt bildats. Säg till att röra om gröten ofta så det inte bränns fast i kastrullbotten.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • När morötterna kokat klart spar en del av kokspadet ca 2 dl.
  • Sila av morötterna och låt ångas av en stund.
  • Stöt morötterna med potatisstöt eller mixa till en slät konsistens med stavmixer samtidigt som man späder med kokspadet.
  • Blanda ner risgröt, ägg och sirap. Smaksätt med salt, vitpeppar och malen muskot.
  • Ta fram en ugnsform som rymmer minst 2 liter. Smörj in ugnsformen med smör.
  • Häll över morotslådan i ugnsformen. Strö över ströbröd och toppa med smörklickar.
  • Ställ morotslådan i nedredelen av ugnen i ca 90 minuter.
  • Ta ut. Servera. Morotslådan går även att frysa in.
css.php