Vörtfrallor
24 st bröd
Tid: över 2 timmar
Ugnstemperatur: 250 grader

1 pkt jäst (50 g)
1 flaska mörk/fyllig öl (33 cl)
1 flaska bryggarmust eller julmust (33 cl)
100 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
1 paket vörtmix
1 dl brödsirap
5 dl vetemjöl
ca 12 dl rågsikt
ev. russin

Smula ner jästen i en bunke. Häll ner lite av ölen och rör om så jästen löses upp. Häll ner resterande öl och häll i bryggarmusten/julmusten. Skär smöret i mindre bitar och lägg i bunken. Tillsätt, salt, vörtmix, brödsirap och arbeta degen med att tillsätta lite av mjölet och rågsikten i taget. Arbeta degen i ca 5 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Arbeta igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar, tryck eventuellt i russin i degbitarna och forma till runda frallor. Lägg frallorna på två plåtar med bakplåtspapper. Täck frallorna med duk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Strö över lite mjöl på frallorna. Grädda frallorna i ca 12 minuter. Låt dem svalna på plåten.


css.php