Vörtfrallor
Riktigt goda vörtfrallor som passar perfekt till advent och jul.

Skriv ut

Vörtfrallor

Härliga smakrika vörtfrallor.
Ölen i receptet kan bytas ut. Ta 2 flaskor julmust istället.
Måltid adventsfika, adventsfrukost, julbak
Kök jul, julbröd
Keyword baka bröd till jul, bröd till jul, enkelt julbröd, enkla vörtfrallor, julbröd, vörtbröd, vörtbröd recept, vörtfrallor, vörtfrallor recept
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Jästid 1 timme 15 minuter
Total tid 2 timmar
Portioner 24 st
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 1 flaska (33 cl) mörk/fyllig öl (rumsvarm)
  • 1 flaska (33 cl) julmust eller bryggarmust (rumsvarm)
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 paket vörtmix (75 g)
  • 1 dl brödsirap eller mörk sirap
  • 2 tsk salt
  • 300 g vetemjöl ( ca 5 dl)
  • 700 g rågsikt (ca 11-12 dl)
  • russin, valfritt

Instruktioner

  • Smula ner jästen i en bunke. Häll ner lite av ölen och rör om så jästen löses upp. Häll ner resterande öl och häll i julmust.
  • Skär smöret i mindre bitar och lägg i bunken.
  • Tillsätt vörtmix och brödsirap.
  • Tillsätt all vetemjöl och rör runt. Tillsätt saltet och rör runt.
  • Tillsätt lite rågsikt i taget. Arbeta degen med köksassistent tills degen är smidig.
  • Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  • Arbeta igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar, tryck eventuellt i russin i degbitarna och forma till runda frallor. 
  • Lägg frallorna på två plåtar med bakplåtspapper. Täck frallorna med duk och låt jäsa i 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 250 grader, över och undervärme.
  • Strö över lite mjöl på frallorna. 
  •  Grädda frallorna i ca 12-15 minuter. Bröden är klara när innertemperaturen är 96 grader. Låt svalna på plåten.
css.php