Vörtfrallor
Riktigt goda vörtfrallor som passar perfekt till advent och jul.
Vörtfrallor
Härliga smakrika vörtfrallor. Ölen i receptet kan bytas ut. Ta 2 flaskor julmust istället.
Portioner 24 st
Ingredienser
- 50 g jäst
- 1 flaska (33 cl) mörk/fyllig öl (rumsvarm)
- 1 flaska (33 cl) julmust eller bryggarmust (rumsvarm)
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 paket vörtmix (75 g)
- 1 dl brödsirap eller mörk sirap
- 2 tsk salt
- 300 g vetemjöl ( ca 5 dl)
- 700 g rågsikt (ca 11-12 dl)
- russin, valfritt
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke. Häll ner lite av ölen och rör om så jästen löses upp. Häll ner resterande öl och häll i julmust.
- Skär smöret i mindre bitar och lägg i bunken.
- Tillsätt vörtmix och brödsirap.
- Tillsätt all vetemjöl och rör runt. Tillsätt saltet och rör runt.
- Tillsätt lite rågsikt i taget. Arbeta degen med köksassistent tills degen är smidig.
- Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
- Arbeta igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 24 bitar, tryck eventuellt i russin i degbitarna och forma till runda frallor.
- Lägg frallorna på två plåtar med bakplåtspapper. Täck frallorna med duk och låt jäsa i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader, över och undervärme.
- Strö över lite mjöl på frallorna.
- Grädda frallorna i ca 12-15 minuter. Bröden är klara när innertemperaturen är 96 grader. Låt svalna på plåten.
Senaste kommentarer