Elinas sommarlasagne
Ja, visst kan man göra den här lasagnen på hösten/vintern också. Den fick namnet Elinas sommarlasagne eftersom när det var sommar när vi gjorde denna samt att vi hade köpt nyskördade ekologiska grönsaker nere på Bondens egen marknad i Västerås. Det var dom härliga grönsakerna morötter, selleri och zucchini som vi köpt som åkte ner i denna lasagne.

Av det här receptet blir det mycket mat och man behöver ha en riktigt stor ugnsform eller två stycken ugnsformar. Av den här lasagnen får vi ut ca 10 portioner. Perfekt matlådemat till veckans luncher på jobbet eller som middagslådor. Den här lasagnen gör sig bra som bjudrätt till många.

Print

Elinas sommarlasagne

En riktigt god lasagne som passar perfekt som bjudrätt till många. Även riktigt god i matlåda. Går även bra att frysa in.
Notis: Av receptet blir det mycket mat. Vi får ut 10 portioner. Det är även bra att ha en riktigt stor ugnsform alternativt 2 st ugnsformer, 2 st normalstora eller 1 större och 1 mindre.
Course helgmat, helgmiddag, matlådemat, Middag
Cuisine gratäng, pasta
Keyword krämig lasagne, lasagne recept, mat för många, riktigt god lasagne, sommarlasagne, sommarmat recept
Prep Time 45 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 45 minutes
Servings 10 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 800 g nötfärs
  • 1 st stor gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • 1 st zucchini
  • 4 st stjälkar av stjälkselleri
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 3 msk kalvfond
  • torkad oregano, efter smak
  • 800 g finkrossade tomater
  • ca 1-2 dl vatten
  • salt
  • svartpeppar
  • örtsalt
  • 1 rejäl näve basilika

Bechamelsås

  • 100 g smör
  • 1 liter mjölk
  • ca 1 ½ dl vetemjöl
  • salt
  • svartpeppar
  • malen muskotnöt

Övriga ingredienser

  • 16 st lasagneplattor
  • riven mozzarella

Instructions

  • Skala lök och vitlök. Hacka.
  • Skrubba morötter och grovriv.
  • Skär zucchini och selleri i små kuber.
  • Hetta upp en rejäl gryta med olivolja och stek lök, morot och selleri tills de mjuknat. Tillsätt vitlöken och stek ytterligare någon minut.
  • Lägg i färsen och stek tills färsen är genomstekt. Lägg i zuchinni och stek någon minut. Tillsätt vin och koka upp. Tillsätt kalvfond, oregano, krossade tomater och vatten. Koka upp och sänk värmen. Smaka av med salt, svartpeppar och oregano. Lägg på grytlocket och låt såsen småputtra på låg värme i ca 30 minuter. Smaka av såsen under tiden och tillsätt mer kryddor efter smak. Mot slutet ta en rejäl näve av basilika och strimla den och blanda ner i såsen.
  • Sätt ugnen på 200 grader.

Bechamelsås

  • Smält smöret och värm upp mjölken utan att koka.
  • Vispa ner mjölet i det smälta smöret.
  • Häll ner lite av mjölken i taget under konstant vispning. När all mjölk är nedvispad fortsätt vispa tills såsen tjocknat. 
  • Ta såsen från värmen och smaksätt med salt, svartpeppar och malen muskot.

Montering

  • Börja med ett lager köttfärssås i botten av en rymlig ugnsform (se notis under sammanfattning av receptet) Varva sedan med lasagneplattor, köttfärsås, riven mozzarella och bechamelsås. Avsluta med att toppa med bechamelsås, och riven ost.
  • Ställ i ugnen i ca 50 minuter. Täck gärna lasagnen med ugnsfolié så att osten inte bränns. Ta bort foliet när ca 20 minuter av tiden återstår.
  • Ta ut och låt lasagnen sätta sig i ca 10-15 minuter.
  • Servera gärna med färsk basilika och en god sallad.
css.php