Enkel dumlefudge
Mycket enkel dumlefudge med endast fyra ingredienser. Passar perfekt till julen.
Det man ska tänka på när man gör denna fudge är att temperaturen inte får bli för hög.
Om chokladen och den kondenserade mjölken värms på för hög temperatur, kan chokladen separera eller få en kornig konsistens. Vilket påverkar fudgens förmåga att stelna.
Tips: Håll värmen låg till medelhög och rör hela tiden försiktigt. Undvik att låta blandningen börja koka.
Olika chokladsorter kan innehålla olika mängder kakao och fett. En choklad med låg kvalitet kan påverka hur väl fudgen stelnar.
Tips: Använd en choklad med hög kvalitet och minst 30% kakao. Vi brukar använda Fazers men även Marabou brukar gå bra.
Enkel dumlefudge
Ingredients
- 400 g mjölkchoklad
- 1 burk (397 g) kondenserad mjölk
- 1 krm salt
- 20 st dumle, valfri smak
Instructions
- Klä en valfri form med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
- Hacka dumle i mindre bitar.
- Bryt chokladen och lägg i en kastrull.
- Häll på den kondenserade mjölken.
- Värm på medelvärme och rör hela tiden tills chokladen smält. Konsistensen ska vara ganska trögflytande men ändå rinnig.Notis: Koka inte smeten. Smeten ska endast sjuda (bubbla lugnt). Kokar man smeten leder det till att smeten får en för hög temperatur vilken sen påverkar fudgens förmåga att stelna.
- Tillsätt salt och blanda ordentligt.
- Häll chokladsmeten i formen. Toppa med hackad dumle och tryck ner lite lätt.
- Ställ i kylen i ca 3-4 timmar.
- Skär upp i valfri storlek och servera.
good good i gave to my class they likey likey
Stelnar inte trots att den var i kylen hela dagen.
Okej, tråkigt att höra. Jag har nu förtydligat receptet med tydligare förklaring på vad man ska tänka på. Vanligaste orsaken till varför det inte vill stelna är att man har använt för hög temperatur som sen påverkar framförallt chokladen som separerar sig, vilket gör att det inte vill stelna sen.