Enkel dumlefudge
Mycket enkel dumlefudge med endast fyra ingredienser. Passar perfekt till julen.

Det man ska tänka på när man gör denna fudge är att temperaturen inte får bli för hög.

Om chokladen och den kondenserade mjölken värms på för hög temperatur, kan chokladen separera eller få en kornig konsistens. Vilket påverkar fudgens förmåga att stelna.
Tips: Håll värmen låg till medelhög och rör hela tiden försiktigt. Undvik att låta blandningen börja koka.

Olika chokladsorter kan innehålla olika mängder kakao och fett. En choklad med låg kvalitet kan påverka hur väl fudgen stelnar.
Tips: Använd en choklad med hög kvalitet och minst 30% kakao. Vi brukar använda Fazers men även Marabou brukar gå bra.

Print

Enkel dumlefudge

Mycket enkel dumlefudge med endast 4 ingredienser.
Course julgodis
Cuisine julgodis
Keyword dumle, dumle recept, dumlefudge, enkel fudge med dumle, enkel fudge recept, julgodis
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes

Ingredients

  • 400 g mjölkchoklad
  • 1 burk (397 g) kondenserad mjölk
  • 1 krm salt
  • 20 st dumle, valfri smak

Instructions

  • Klä en valfri form med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  • Hacka dumle i mindre bitar.
  • Bryt chokladen och lägg i en kastrull.
  • Häll på den kondenserade mjölken.
  • Värm på medelvärme och rör hela tiden tills chokladen smält.
    Konsistensen ska vara ganska trögflytande men ändå rinnig.
    Notis: Koka inte smeten. Smeten ska endast sjuda (bubbla lugnt). Kokar man smeten leder det till att smeten får en för hög temperatur vilken sen påverkar fudgens förmåga att stelna.
  • Tillsätt salt och blanda ordentligt.
  • Häll chokladsmeten i formen. Toppa med hackad dumle och tryck ner lite lätt.
  • Ställ i kylen i ca 3-4 timmar.
  • Skär upp i valfri storlek och servera.
css.php