Finsk äppelkaka – en traditionell sådan

Vad är skillnaden mellan en klassisk finsk och svensk äppelkaka?

Även om både Finland och Sverige delar många likheter i sina matkulturer. Finns det några subtila men viktiga skillnader mellan en klassisk finsk och en klassisk svensk äppelkaka. Dessa skillnader kan röra smaksättningar och tillvägagångssätt, och i min senaste YouTube-video går jag igenom dem i detalj. Videon hittar du här nedan!

Det finska och svenska köket har mycket gemensamt. Rätter som köttbullar, kanelbullar och kålpudding är vanliga i båda länderna, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på att Finland och Sverige är grannländer med liknande landskap och tillgång till samma råvaror. Dessutom delar länderna en lång gemensam historia som naturligt påverkat deras kulinariska traditioner.

Denna äppelkaka, som jag (Elina) har lärt mig från min finska bakgrund, är en traditionell finsk variant. Precis som med alla klassiska recept, finns det dock många olika varianter beroende på var i landet man kommer ifrån och hur familjens egna traditioner ser ut. På samma sätt som det finns otaliga sätt att tillaga svenska köttbullar, finns det också många olika sätt att baka denna finska äppelkaka.

Se även fler finska recept: här

finsk äppelkaka
Skriv ut

Traditionell finsk äppelkaka

Ett recept så som jag fått lära mig göra en traditionell finsk äppelkaka.
Av receptet får man ut ca 8-10 bitar.
Måltid Bakverk, Fika
Kök Bakverk, fika, finskt, kaka
Keyword äppelkaka i långpanna, äppelkaka recept, enkel äppelkaka, finsk äppelkaka, finsk äppelkaka recept, klassisk äppelkaka
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 50 minuter
Portioner 8 bitar
Författare Elina och Micke

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 1 ½ dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker

Topping

  • ca 3 st äpplen
  • strösocker eller farinsocker
  • malen kanel

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader, över och under värme.
  • Klä en pajform eller form med löstagbara kanter (24 cm i damer) med bakplåtspapper.
  • Skölj och skala eventuellt äpplena. Äpplena måste inte skalas välj själv hur du vill göra.
  • Skiva äpplena i skivor, ca 3 mm tjocka skivor.
  • Smält smöret.
  • När smöret smält tillsätt mjölken och ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker riktigt pösigt, ca 5 minuter med elvisp.
  • Tillsätt smörvätskan i ägg och sockersmeten.
  • Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och sikta ner i ägg och sockerblandningen.
  • Vänd ihop till en släta smet med hjälp av slickepott. Se till att inga mjölfickor finns kvar.
  • Häll smeten i formen.
  • Toppa kakan med äpplen och strö över socker och kanal.
  • Grädda kakan mitt i ugnen i va 25-30 minuter.
  • Ta ut kakan och låt svalna.
  • Servera med t.ex. vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
  • Kakan går bra att frysa in.
css.php