Finsk köttfärssås – en traditionell rätt med många olika versioner
I Finland är köttfärssås en riktig husmansfavorit, precis som i Sverige. Och precis som det finns många varianter av köttfärssås i Sverige, är det nästan lika vanligt att varje finsk familj har sitt eget recept . Det finns ingen strikt ”rätt” eller ”fel” när det gäller finsk köttfärssås, utan det är upp till kocken att sätta sin egen prägel på den. Sen finns de självklart som tycker att rätten ska göras på ”mitt vis” för det är ”den rätta versionen”. Jag vill bara lyfta fram att alla gör vi olika vare sig det gäller finsk eller svensk köttfärssås och det är okej.
Sen är det här receptet en mer ”modern variant”. Den varianten som är mer traditionell görs lite anorlunda. Bland annat i den mer traditionella varianten ska mjölet brynas utan färsen för att sedan göra såsen.
En annan spännande variant på köttfärssås hittar vi i Danmark, där den kallas för ”millionbøf”. Den liknar den finska köttfärssåsen på många sätt. Inte minst genom att köttfärsen steks och serveras i en fyllig och smakrik sås tillsammans med kokt potatis. Precis som i Finland, så görs även den danska versionen på en mängd olika sätt, beroende på vem som står vid spisen.
Här delar jag min egen variant på finsk köttfärssås. Den är enkel att laga, men fylld med smak och passar perfekt att servera med klassiska tillbehör som kokt potatis, potatismos, eller varför inte pasta? Själv gillar jag att servera den med kokt potatis eller mos tillsammans med lingonsylt och saltgurka.
Finsk köttfärssås
Ingredienser
- 500 g nötfärs eller blandfärs
- 1 st gul lök
- smör till stekning
- 1-2 msk tomatpuré
- 1 tsk paprikapulver
- 3 msk vetemjöl
- 5 dl vatten
- 2 msk kalvfond (kan bytas ut mot 1 kättbuljongstärning)
- 1 msk kinesisk soja
- salt
- svartpeppar
- vitpeppar (kan uteslutas)
- 1/2 dl grädde (kan uteslutas)
- färsk eller fryst persilja (valfri mängd)
Till servering förslag
- kokt potatis
- potatismos
- ångade/kokta morötter
- lingonsylt
- saltgurka
- pasta
Instruktioner
- Skala och hacka lök.
- Hetta upp en panna med smör.
- Lägg i färsen och stek tills den börjar skifta färg.
- Lägg i lök och stek ett par minuter tills vätskan dunstat bort.
- Tillsätt tomatpuré och paprika pulver och stek ca 1-2 minuter.
- Pudra över mjöl. Blanda samman med färsen och låt fräsa ca 1 minut.
- Häll över vatten, blanda samman.
- Tillsätt fond och soja, blanda.
- Smaka av för att kontrollera sältan. Behövs mer salt, tillsätt mer salt.
- Tillsätt svartpeppar och vitpeppar i såsen och smaka av såsen för att justera smakerna ytterligare.
- Avluta med att runda av såsen eventuellt med grädde.
- Rör ner persilja precis innan servering.
- Servera köttfärssåsen med t.ex. kokt potatis, potatismos och lingonsylt. Även pasta går att servera till.
Senaste kommentarer