Finsk sommarsoppa – Kesäkeitto

Finsk sommarsoppa, även känd som ängamat, ängsmat eller grönsakssoppa här i Sverige, kallas ibland också för snålsoppa. Denna soppa har en lång tradition i både Finland och Sverige. I detta recept får du ta del av den klassiska finska versionen.

Ingredienser i klassisk finsk sommarsoppa:

  • Potatis
  • Morot
  • Blomkål
  • Ärtor
  • Färska örter

Den här soppan baseras på mjölk och grädde, vilket ger den en härligt krämig konsistens. Även om det finns många varianter av denna soppa, delar jag här med mig av den version jag har lärt mig.

Tips för variation:

Det här är ett gott grundrecept som kan utvecklas vidare om man så önskar. Några förslag på justeringar är:

  • Smältost: Tillsätt för att få en ostigare och mer matig soppa.
  • Fisk: Tärningar av fisk, som torsk, kan göra soppan till en delikat fisksoppa.
  • Frysmix: Om färska grönsaker inte finns tillgängliga, kan du använda en frysmix av grönsaker istället.

Buljong eller inte?

I den klassiska versionen används inga buljongtärningar, eftersom grönsakerna ger ifrån sig sina aromer och skapar en naturlig buljong. Men om du vill ha mer smak, kan du tillsätta en eller två buljongtärningar efter eget tycke och smak.

Print

Finsk sommarsoppa – Kesäkeitto

En klassisk finsk sommarsoppa som liknar den svenska versionen ängamat.
Course Lunch, Middag
Cuisine finskt, grönsaker, soppa, vegetariskt
Keyword ängamat, ängsmat, finsk sommarsoppa, grönsakssoppa, kesäkeitto recept, klassisk grönsakssoppa, snålsoppa, snålsoppa recept, sommarsomma, sommarsoppa recept, somrig soppa
Prep Time 3 hours 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 3 hours 50 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

  • 4 st potatis
  • 2 st medelstora morötter
  • ca 350-400 g blomkål
  • 1 dl gröna ärtor
  • ca 5 dl vatten
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • salt
  • vitpeppar (kan uteslutas)
  • svartpeppar
  • 1 dl hackade färska eller frysta örter som dill, persilja och gräslök

Instructions

  • Skala potatis och morötter.
  • Skiva potatis och morötter i bitar.
  • Dela blomkålen i mindre bitar.
  • Koka upp vatten med salt.
  • Lägg i potatis och morötter i det kokande vattnet. Låt småkoka tills de är halv mjuka.
  • När potatis och morötter mjuknat något lägg i blomkålen och koka tills grönsakerna nästan är helt mjuka. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs, så det täcker grönsakerna precis.
  • I en tillbringare lägg i mjöl och fyll upp med mjölk och grädde. Blanda samman.
  • Tillsätt ärtorna i soppan. Blanda runt.
  • Häll i grädde, mjölk och vetemjölsblandningen i soppan. Låt koka upp.
  • Smaka av soppan med salt, vitpeppar och svartpeppar.
  • Blanda ner örterna i soppan precis innan servering.
  • Servera soppan med bröd.
css.php