Fyllning till semlor
I detta inlägg finner du tre olika fyllningar till semlor. Klassisk mandelmassa, rostad mandelmassa och klassisk finsk fyllning till semla.

Sugen på att baka egna semmelbullar? Kika in i detta recept på våra släta bullar. Klicka här för att komma till receptet.

Print

Fyllning till semlor

I detta receptkort hittar du tre förslag på fyllning till semla.
Course Fika
Cuisine fyllning till semlor, semlor
Keyword egen mandelmassa, egen mandelmassa recept, finsk semla, fyllning till semlor, klassisk mandelmassa, mandelmassa, rostad mandelmassa, semla med rostad mandelmassa, syltsemla
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes
Servings 6 portioner
Author Elina och Micke

Ingredients

Klassisk mandelmassa

  • 200 g sötmandlar
  • 200 g florsocker
  • mjölk valfri mängd, kan bytas ut mot vatten eller grädde

Rostad mandelmassa

  • 200 g sötmandlar
  • 200 g florsocker
  • 2 st äggvitor
  • mjölk valfri mängd, kan bytas ut mot vatten eller grädde

Finsk klassisk semla

  • hallonsylt eller jordgubbssylt

Topping till alla semlor

  • vispad grädde

Instructions

Klassisk mandelmassa

  • Koka upp vatten. Lägg mandlarna i det kokande vattnet och koka 1 minut. Sila av vattnet och kyl mandlarna med kallt vatten. 
  • Skala mandlarna.
  • Lägg mandlar och florsocker i matberedare. Mixa till en slät massa. Späd med mjölk och mixa till önskad konsistens
  • Förvara mandelmassan i tätsluten burk. Mandelmassan håller sig i kylen ungefär 1 vecka.

Rostad mandelmassa

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Lägg mandlarna på en ugnsplåt och ställ plåten i ugnen i ca 10-12 minuter. Rör om mandlarna några gånger under tiden.
  • Ta ut mandlarna och låt svalna.
  • Mixa mandlarna med hjälp av en matberedare till en smulig massa. Tillsätt florsocker och mixa ihop.
  • Tillsätt äggvitorna och mixa till en slät konsistens. Tycker man att mandelmassan är för tjock kan man tunna ut den till önskad konsistens med mjölk.
  • Förvara mandelmassan i tätsluten burk. Mandelmassan håller sig i kylen ungefär 1 vecka.

Finsk klassisk semla

  • Fyll semlorna med valfri mängd sylt och toppa med vispad grädde.
css.php