Glasnudelsallad med räkor
En riktigt smakrik glasnudelsallad med räkor. Det som gör detta så gott är för att denna rätt innehåller grundsmakerna: salt, syra, sött och umami. Vilket gör att varje tugga blir väldigt tillfredställande. Det är det vi älskar med asiatiska och asiatiskinspirerade rätter och hur man i det asiatiska köket arbetar med att få in många grundsmaker i en maträtt.
Glasnudelsallad med räkor
En riktigt god glasnudelsallad med räkor som innehåller goda smaker som salt, syra, sött och umami.
Servings 4 portioner
Ingredients
- 400 g färska räkor med skal
- 100 g glasnudlar
- 2 st små till medelstora morötter
- 1 bit gurka, ca 15 cm stor bit
- 1 st färsk mango
- 1 stor avokado
- 2 st salladslökar
- 65 g färsk babyspenat
- ca 1 dl hackade jordnötter
Sås
- 1 bit färsk ingefära, ca 3 cm stor bit
- 1/2 st röd chilipeppar
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk fisksås
- 1 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 1 msk honung
- 1 tsk sesamolja
- 1 st lime
Sriracha majonnäs
- 2 dl majonnäs
- sriracha efter smak
- salt
Till servering
- svarta sesamfrön
- limeklyftor
- färsk koriander
Instructions
- Skala räkorna och ställ de skalade räkorna kallt under tiden du förbereder resterande.
- Tillaga glasnudlarna enligt förpackningens anvisning.
- Skala och grovriv morötterna.
- Skär gurka i stavar eller i bitar.
- Skär mango och avokado i tärningar.
- Skiva salladslök.
Sås
- Finhacka ingefära, chilipeppar och vitlök. Lägg över i en skål.
- Blanda ner fisksås, soja, risvinäger, honung, sesamolja och saft från en hel lime.
- Ta fram en rymlig skål och lägg i glasnudlar, häll på såsen och blanda väl. Tillsätt morötter, gurka, avokado, babyspenat,salladslök, jordnötter och räkor och blanda.
Srirachamajonnäs
- Blanda samman majonnäs och siracha i en skål. Smaka av med salt.
Servering
- Servera glasnudelsalladen med sirachamajonnäs, svarta sesamfrön, limeklyftor och färsk koriander.
Fräscht och gott, fina smaker tillsammans även om jag tycker att jordnötterna är överflödiga eftersom rätten dessutom innehåller. sesamfrön.