Glasnudelsallad med räkor
En riktigt smakrik glasnudelsallad med räkor. Det som gör detta så gott är för att denna rätt innehåller grundsmakerna: salt, syra, sött och umami. Vilket gör att varje tugga blir väldigt tillfredställande. Det är det vi älskar med asiatiska och asiatiskinspirerade rätter och hur man i det asiatiska köket arbetar med att få in många grundsmaker i en maträtt.

Print

Glasnudelsallad med räkor

En riktigt god glasnudelsallad med räkor som innehåller goda smaker som salt, syra, sött och umami.
Course Huvudrätt
Cuisine asiatiskt
Keyword asiatisk sallad, fräsch glasnudelsallad, fräsch sallad, glasnudelsallad, glasnudelsallad med räkor, glasnudlar, glasnudlar recept, lättlagad glasnudelsallad, lättlagad sallad, nudlar med räkor
Prep Time 30 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4 portioner
Author Elina & Mickes Mat

Ingredients

  • 400 g färska räkor med skal
  • 100 g glasnudlar
  • 2 st små till medelstora morötter
  • 1 bit gurka, ca 15 cm stor bit
  • 1 st färsk mango
  • 1 stor avokado
  • 2 st salladslökar
  • 65 g färsk babyspenat
  • ca 1 dl hackade jordnötter

Sås

  • 1 bit färsk ingefära, ca 3 cm stor bit
  • 1/2 st röd chilipeppar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk honung
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 st lime

Sriracha majonnäs

  • 2 dl majonnäs
  • sriracha efter smak
  • salt

Till servering

  • svarta sesamfrön
  • limeklyftor
  • färsk koriander

Instructions

  • Skala räkorna och ställ de skalade räkorna kallt under tiden du förbereder resterande.
  • Tillaga glasnudlarna enligt förpackningens anvisning.
  • Skala och grovriv morötterna.
  • Skär gurka i stavar eller i bitar.
  • Skär mango och avokado i tärningar.
  • Skiva salladslök.

Sås

  • Finhacka ingefära, chilipeppar och vitlök. Lägg över i en skål.
  • Blanda ner fisksås, soja, risvinäger, honung, sesamolja och saft från en hel lime.
  • Ta fram en rymlig skål och lägg i glasnudlar, häll på såsen och blanda väl. Tillsätt morötter, gurka, avokado, babyspenat,salladslök, jordnötter och räkor och blanda.

Srirachamajonnäs

  • Blanda samman majonnäs och siracha i en skål. Smaka av med salt.

Servering

  • Servera glasnudelsalladen med sirachamajonnäs, svarta sesamfrön, limeklyftor och färsk koriander.
css.php