Jästbröd
ca 20 st bröd
Tid över 60 minuter

Fördeg
30 g jäst
1/2 l vatten
2 msk brödsirap
360 g (ca 6 dl) jästbrödsvetemjöl (se bild nedan)

Deg
2 tsk salt
30 g rapsolja
ca 500 g (ca 8 dl) jästbrödsvetemjöl

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt. Häll på liten mängd vatten i bunken och lös upp jästen. Tillsätt resten av vattnet. Tillsätt sirap och mjöl och blanda samman till en slät smet. Låt fördegen jäsa under en bakduk i 30 minuter tills degen börjar bubbla.

Sätt ugnen på 225 grader.
Efter att fördegen fått jäsa tillsätt salt, rapsolja och mer mjöl. Tillsätt mjöl i degen tills degen känns smidig och lätt kladdig. Fördela sedan degen i ca 20 bitar och rulla till bullar. Lägg bröden på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Ta ut bröden ur ugnen och pudra eventuellt över lite mjöl. Låt sedan svalna under en duk.

Jästbrödsvetemjöl från Finland. Brukar finnas i butiker som säljer finska produkter eller i butiker som är välsorterade och har stort utbud av finska varor.
css.php